Svijet

Izraelska vojska: Pronašli smo tijela petoro talaca u Gazi

Izraelska vojska: Pronašli smo tijela petoro talaca u Gazi
Foto: Pixnio | Izraelska vojska: Pronašli smo tijela petoro talaca u Gazi

​POJAS GAZE - Izraelske snage pronašle su tijela petoro ubijenih u napadu Hamasa 7. oktobra, a koja su od tada držana u Gazi, saopštila je izraelska vojska

Tijela pronađenih žrtava pripadaju četvorici vojnika i jednoj 56-godišnjoj učiteljici u vrtiću, ubijenoj nakon napada na kibuc Nir Oz stradalom u Hamasovom smrtonosnom pohodu u južnom Izraelu, koji je bio okidač za razarajući rat Gazi.

Njihova su tijela izvučena iz područja Kan Junis u južnoj Gazi, gdje su izraelske snage ove sedmice pokrenule nove racije.

Pronađeni taoci pripadali su grupi od njih 120 koji se još uvijek nalaze u zatočeništvu u Gazi. Trećinu njih Izrael je proglasio mrtvima u odsutnosti, na temelju forenzičkih nalaza, obavještajnih podataka, ispitivanja zarobljenih militanata, video snimaka i svjedočenja oslobođenih talaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, u obraćanju američkom Kongresu, kazao je da je njegova vlada uključena u intenzivne napore za oslobađanje preostalih talaca. Uvjeren je da će ti napori biti uspješni.

Izraelsko izaslanstvo sljedeće će sedmice, uz posredovanje SAD-a, Egipta i Katara učestvovati u pregovorima o osiguranju primirja u Gazi i oslobađanju talaca, rekao je jedan izraelski zvaničnik.

Hamas želi sporazum o prekidu vatre kako bi se okončao rat u Gazi. Međutim, Netanjahu kaže da rat ne može završiti prije nego što Hamas bude poražen, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije