Svijet

Izrael pozvao stanovnike više 20 gradova u Libanu da napuste svoje domove

Izrael pozvao stanovnike više 20 gradova u Libanu da napuste svoje domove
Foto: Tanjug/AP | Izrael pozvao stanovnike više 20 gradova u Libanu da napuste svoje domove

BEJRUT, JERUSALIM - Izraelska vojska pozvala je danas stanovnike više od 20 gradova u južnom Libanu da odmah napuste svoje domove, jer je nastavila sa napadima na Hezbolah.

Upozorenje se odnosi i na glavni grad provincije Nabatieh, prenio je Rojters.

Izrael, koji se skoro godinu dana bori protiv Hamasa u Gazi, poslao je svoje trupe u južni Liban nakon dvosedmičnih intenzivnih vazdušnih napada.

Tel Aviv navodi da je cilj njegovih operacija u Libanu da omogući desetinama hiljada svojih građana raseljenih zbog bombardovanja Hezbolaha tokom rata u Gazi da se bezbjedno vrate kući. 

Više od 1,2 miliona Libanaca raseljeno je zbog izraelskih napada, navela je libanska vlada.

Libanska vojska je saopštila da su danas dva vojnika poginula u izraelskim napadima u odvojenim incidentima na jugu Libana, jedan u napadu na vojnu poštu i drugi u napadu na misiju libanskog Crvenog krsta.

U južnom predgrađu Bejruta, Dahije, gusto naseljenom kvartu u kojem Hezbolah ima vlast, danas se čulo nekoliko eksplozija i nekoliko velikih oblaka dima podiglo se nakon žestokih izraelskih napada.

Hezbolah je saopštio da je aktivirao improvizovanu eksplozivnu napravu protiv izraelskih snaga koje su se infiltrirale u jedno južno libansko selo i napao izraelske snage u blizini granice.

Izrael je noćas bombardovao centar Bejruta i u tom napadu, kako je navelo libansko ministarstvo zdravlja, poginulo je devet osoba.

Svjedoci Rojtersa izjavili su da su čuli snažnu eksploziju, koja je imala za metu zgradu u okrugu Bačura nekoliko stotina metara od parlamenta.

Grupa civilne odbrane povezana sa Hezbolahom izjavila je da je sedam članova njenog osoblja, uključujući dva medicinska radnika, ubijeno u napadu u Bejrutu.

Izrael je, takođe, saopštio da je gađao zgradu opštine u južnom libanskom gradu Bint Jbeil, kada je poginulo 15 pripadnika Hezbolaha i uništeno mnogo oružja.

Osam izraelskih vojnika poginulo je u kopnenim sukobima juče na jugu Libana, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije