Svijet

Izrael krenuo u žestok napad na Liban, mirovne snage UN-a se povukle sa granice (VIDEO)

Izrael krenuo u žestok napad na Liban, mirovne snage UN-a se povukle sa granice (VIDEO)
Foto: Tanjug/AP | Izrael krenuo u žestok napad, UN se povukao sa granice

Libanski mediji izvještavaju o snažnom granatiranju pograničnih gradova na jugu te zemlje.

Ove informacije dolaze u trenucima kada izvještaji sugerišu da je izraelska kopnena invazija na Liban neminovna i da bi do nje moglo doći vrlo skoro.

Izraelski list Haaretz je objavio da, prema izvještajima, "tenkovi IDF-a manevrišu unutar Libana, blizu granice".

Takođe, mirovne snage UN više ne patroliraju graničnim područjima na jugu Libana.

“Više ne možemo da patroliramo graničnim područjima na jugu zbog teške artiljerijske vatre izraelskih snaga i Hezbolaha”, navodi portparol UN Stefan Dujarik.

Navodi da 10.000 pripadnika mirovnih snaga ostaje na položaju, ali da ne mogu da patroliraju putevima u blizini granice zbog "intenziteta raketiranja". Dujarik kaže da je dio civilnog osoblja "premješten na sjever" iz predostrožnosti i da se situacija "prati iz sata u sat".

Privremene snage Ujedinjenih naroda u Libanu (UNIFIL) stacionirane su od 1978. godine. Snage su povećale svoju prisutnost u Libanu prema Rezoluciji 1701 Savjeta bezbjednosti UN koja je usvojena, ali nikad nije pravilno sprovedena kako bi se okončao sukob između Izraela i Hezbolaha 2006. Godine, prenosi Telegraf.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant izjavio je u ponedjeljak da će sljedeća faza borbe protiv libanske grupe Hezbollah “uskoro početi”.

Njegova izjava dolazi nakon sve više izvještaja koji signaliziraju moguću kopnenu ofanzivu u južnom Libanu nakon masovnog izraelskog bombardiranja, prenosi N1.

Kako navodi portal Ynet, Gallant je rekao da će sljedeća faza “biti značajan faktor u promjeni bezbjednosne situacije” i da će omogućiti povratak raseljenih Izraelaca iz naselja u sjevernom Izraelu, oblasti koja graniči s Libanom na koju Hezbolah izvodi napade.

Hezbolah i Izrael su u prekograničnom ratu od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno skoro 41.600 ljudi, uglavnom žena i djece, nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prošle godine.

Mirovne snage UN se povukle sa granice Izraela i Libana

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije