Svijet

Izbori za Evropski parlament počeli u Estoniji

Izbori za Evropski parlament počeli u Estoniji
Foto: Tanjug | Izbori za Evropski parlament počeli u Estoniji

​TALIN - U Estoniji je danas počelo glasanje za novi saziv Evropskog parlamenta. Izbori za Evropski parlament zvanično traju od 6. do 9. juna, a najveći broj zemalja glasaće u nedjelju, 9. juna.

U Estoniji, međutim, glasanje počinje tri dana ranije, a građani ove zemlje glasaće sve do subote u 20 časova, prenosi Politico. Ova zemlja će u narednom sazivu Evropskog parlamenta imati sedam od 720 poslanika, prenosi Nova.

Konzervativna partija Otadžbina bivšeg ministra spoljnih poslova Urmasa Reinsalua je u posljednjih šest mjeseci vodila u anketama, protiveći se zelenim merama i pozivajući na veći nadzor nad izgradnjom željezničke mreže koja povezuje Baltik sa Poljskom.

Građani iz svih 27 država članica EU ove nedjelje će birati novi saziv od 720 poslanika Evropskog parlamenta, koji će u narednih pet godina, zajedno sa drugim EU institucijama, oblikovati politiku EU.

Izborna trka izaziva veliku pažnju javnosti, prije svega zbog toga što se u novom sazivu EP očekuje zaokret udesno nakon uspona desničarskih i krajnje desničarskih stranaka posljednjih godina širom Evrope.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije