Svijet

Izbacuju ekrane i vraćaju papir i olovke u učionice

Izbacuju ekrane i vraćaju papir i olovke u učionice
Foto: Freepik | Izbacuju ekrane i vraćaju papir i olovke u učionice

HELSINKI - Ove jeseni učenici u finskom gradu Rihimaki vratili su se u školu sa rancima punih knjiga nakon decenije državne podrške korišćenju laptopova i drugih digitalnih uređaja u učionicama.

Finski javni obrazovni sistem je posljednjih decenija stekao reputaciju širom svijeta zbog dobrih rezultata i spremnosti da isproba nove metode nastave. Donedavno su mnoge škole besplatno dijelile laptope svim učenicima, čak i onima od 11 godina.

Međutim, finski roditelji i nastavnici, kao i drugdje u svijetu, sve su više zabrinuti zbog uticaja ekrana na djecu, piše Reuters, prenose Vijesti.

Stoga Rihimaki, grad od oko 30.000 stanovnika 70 kilometara sjeverno od Helsinkija koji je od 2018. prestao da koristi većinu papirnih knjiga u srednjim školama, pokušava nešto drugačije za početak ove školske godine: vraća se olovkama i papiru.

"Mladi ljudi koriste telefone i digitalne uređaje toliko puno ovih dana da nismo željeli da škola bude jedno od mjesta gdje djeca samo bulje u ekrane", rekla je Maija Kaunonen, nastavnica engleskog jezika. Zbog stalnih distrakcija koje donosi upotreba digitalnih uređaja mnoga djeca su nemirna i previše rasijana da bi se fokusirala.

"Većina učenika je samo radila vježbe što brže kako bi mogli da pređu na igranje igrica i ćaskanje na društvenim mrežama", rekla je Kaunonenova za Reuters.

Širom Finske rezultati učenja djece se pogoršavaju posljednjih godina, zbog čega vlada planira novi zakon kojim bi zabranila upotrebu ličnih uređaja, kao što su telefoni, tokom školskih časova kako bi se smanjilo vrijeme koje djeca provode pred ekranom.

Jedna od učenica Kaunonenove, 14-godišnja Eli Soka, kazala je da se ona nije uvijek fokusirala na gradivo kada je učila iz digitalnih udžbenika. "Dešavalo se da odlutam na druge sajtove", priznala je ona. Učenice osmog razreda Miko Mantila i Inka Varo kazale su da im se koncentracija popravila otkad su se vratili na učenje iz knjiga.

"Čitanje je mnogo lakše i mogu da čitam brže iz knjiga", kazala je Miko.

Dodala je da je pisanje lakše na digitalnim uređajima.

"I kada morate da radite domaći kasno uveče, lakše je zaspati kada niste gledali u uređaj", ispričala je Inka.

Mina Peltopuro, klinička neuropsihološkinja koja sarađuje sa gradom kako bi uspješno sproveli promjenu, rekla je da bi ukupno vrijeme provedeno pred ekranom trebalo da se svede na minimum - finski tinejdžeri trenutno provode u prosjeku do šest sati dnevno gledajući u ekrane - jer prekomjerna upotreba digitalnih uređaja nosi fizičke i mentalne rizike, poput problema sa očima i rastuće anksioznosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije