Svijet

Italija prebacila prvu grupu migranata u Albaniju

Italija prebacila prvu grupu migranata u Albaniju
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Italija prebacila prvu grupa migranata u Albaniju

RIM - Italija je brodom mornarice prebacila prvu grupu migranata u Albaniju, rekao je neimenovani izvor, čime je aktiviran kontroverzni plan obrade više hiljada tražilaca azila.

Neimenovani izvor upoznat sa situacijom rekao je da je brod "Libra" isplovio nedaleko od ostrva Lampeduza sa neodređenim brojem migranata koji su nedavno spaseni na moru.

Izvor navodi da su migranti muškarci sa liste zemalja koje Italija smatra bezbjednim i koji će biti podvrgnuti ubrzanoj proceduri granične kontrole.

Trenutno je na italijanskoj listi 21 bezbjedna zemlja, koja je nedavno proširena sa 15, uključujući Bangladeš, Egipat, Obalu Slonovače i Tunis. Prošle godine je samo iz te četiri zemlje u Italiju stiglo 56.588 migranata.

Prema uslovima sporazuma sa Albanijom, do 36.000 migranata može biti poslato u ovu zemlju svake godine, sve dok dolaze sa liste sigurnih zemalja, što ozbiljno ograničava mogućnost da dobiju azil, prenosi Srna.

Vlada Đorđe Meloni izgradila je dva prihvatna centra u Albaniji u okviru prvog takvog sporazuma u koji je uključena jedna država EUm a prema kome se migranti preusmjeravaju u zemlju van bloka kako bi se obeshrabrili neregularni dolasci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije