Svijet

Istraživanje: Da li je Mišel Obama popularnija od Bajdena u SAD

Istraživanje: Da li je Mišel Obama popularnija od Bajdena u SAD
Foto: Tanjug/AP | Istraživanje: Da li je Mišel Obama popularnija od Bajdena u SAD

U slučaju da Džo Bajden odustane od predsjedničke kandidature nakon katastrofalnog nastupa u prošlosedmičnoj debati s Donaldom Trampom, bivša prva dama Mišel Obama jedina je moguća kandidatkinja demokrata koja bi po anketama porazila Trampa, pokazalo je istraživanje Ipsosa.

Mišel Obama takođe je na vrhu ljestvice naklonosti među registrovanim biračima, a Tramp i Bajden zaostaju za njom za više od 10 postotnih bodova. Na pitanje trebaju li Tramp ili Bajden odustati od kandidature nakon debate, gotovo troje od petero ispitanika slaže se da bi se Bajden trebao povući, a nešto manje od polovine reklo je isto za Trampa.

Tramp i Bajden ostaju izjednačeni među registriranim biračima za predsjedničke izbore u studenom. U drugim hipotetskim dvobojima demokrata protiv Trumpa samo je Michelle Obama bolja od Trumpa među registriranim biračima.

Obama jedina koju u anketi birači doživljaju pozitivno

Na pitanje za koga bi glasali na predsjedničkim izborima u studenom, 40% registriranih birača glasalo bi za Bajdena, a 40% za Trampa. Ovakav odnos zapravo je postojan od kraja maja 2024., kada je 41% njih bilo za Bidena, a 39% za Trampa.

Na pitanje o mogućim kandidatima demokrata protiv Trampa, 50% registrovanih birača kaže da bi glasalo za Mišel Obamu, a samo 39% za Trampa.

Svi drugi mogući demokratski kandidati imaju ili slične ili lošije rezultate od Bajdena protiv Trampa. Potpredsjednica Kamala Harris osvaja 42% registrovanih birača u odnosu na Trampovih 43%. Guverner Kalifornije Gavin Newsom osvaja 39% registrovanih birača u odnosu na Trampovih 42%. Svi ostali demokratski kandidati imaju između 34% do 39% potencijalnih glasova među registriranim biračima.

Mišel Obama takođe jedina od svih ponuđenih kandidata u anketi uživa pozitivno mišljenje više od polovine ispitanih. Za 55 posto ispitanih Obama je pozitivna političarka, prenosi Index.

Ipak, treba napomenuti kako je bivša prva dama nekoliko puta jasno rekla da se ne namjerava kandidovati na izborima, a ranije je posao predsjednika nazvala stresnim i iscrpljujućim te nečim što "ne bi željela priuštiti samoj sebi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije