Svijet

Iscurili tajni dokumenti o strategiji Izraela za napad na Iran

Iscurili tajni dokumenti o strategiji Izraela za napad na Iran
Foto: Tanjug/AP | Iscurili tajni dokumenti o strategiji Izraela za napad na Iran

JERUSALIM, TEHERAN - Dokumenti označeni kao strogo povjerljivi, sa ograničenjem pristupa na SAD i njihove ključne saveznike Australiju, Kanadu, Novi Zeland i Ujedinjeno Kraljevstvo, otkrivaju pripreme koje Izrael preduzima za potencijalni napad na Iran.

Sjedinjene Američke Države pokrenule su istragu zbog curenja ovih visoko povjerljivih informacija, koje se tiču izraelskih planova za odmazdu. 

Kako piše CNN, pouzdani izvori potvrdili su autentičnost dokumenata, a jedan američki zvaničnik opisao je ovo curenje kao "duboko zabrinjavajuće". Incident dolazi u veoma osjetljivom trenutku za odnose između SAD i Izraela.

Dokumenti, datirani 15. i 16. oktobra, našli su se na internetu nakon što ih je korisnik pod imenom "Middle East Spectator" objavio na platformi Telegram. 

Sadrže informacije o izraelskim pripremama, uključujući premiještanje municije i vježbe izraelskog vazduhoplovstva sa projektilima vazduh-zemlja, piše Večernji list, prenosi Nova.

Američke vlasti, uključujući FBI, Pentagon i obavještajne agencije, odmah su pokrenule istragu. Prema riječima zvaničnika, fokus je na tome ko je imao pristup ovim dokumentima i kako su procurili u javnost.

FBI nije davao komentare na ovaj slučaj. Ovaj incident se događa u trenutku kada Izrael planira odgovor na iranske raketne napade od 1. oktobra. Jedan od dokumenata nagoviještava da Izrael posjeduje nuklearno oružje, što ta zemlja nikada nije zvanično potvrdila, ali SAD nisu dobile nikakve signale da Izrael namjerava da koristi nuklearno oružje protiv Irana.

Majkl Malroj, bivši zamjenik pomoćnika ministra odbrane za Bliski istok, istakao je da ovo curenje predstavlja ozbiljno narušavanje povjerenja između dvije zemlje, dodajući da bi buduća koordinacija između SAD i Izraela mogla biti ugrožena.

Dok su mediji tražili reakcije od Nacionalnog savjeta za bezbjednost, Kancelarije direktora nacionalne obavještajne službe i Pentagona, ove institucije odbile su da daju zvanične komentare.

Istraga će takođe ispitati mogućnost hakovanja dokumenata, s obzirom na to da su američke obavještajne agencije već ranije u avgustu upozorile na opasnost od iranskih hakera. 

Ovo nije prvi put da su povjerljive informacije iz SAD procurile. Prošle godine, 21-godišnji pripadnik Nacionalne garde objavio je povjerljive informacije na platformi Discord, što je narušilo odnose SAD sa saveznicima, uključujući Južnu Koreju i Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije