Svijet

Iranski hakeri poslali tajne Trampove podatke njegovim protivnicima

Iranski hakeri poslali tajne Trampove podatke njegovim protivnicima
Foto: Pixabay | Iranski hakeri poslali tajne Trampove podatke njegovim protivnicima

VAŠINGTON - Iranski hakeri poslali su i-mejlove u kojima je bio ukradeni materijal iz kampanje Donalda Trampa ljudima koji su bili uključeni u tadašnju kampanju za reizbor predsjednika Džoa Bajdena, što je dio navodnog šireg nastojanja Teherana da utiče na predstojeće američke predsjedničke izbore, objavile su američke agencije.

 Kao dio pokušaja, hakeri su osoblju tadašnjeg demokratskog kandidata Džoa Bajdena poslali i-mejlove u kojima je ponuđen "ukraden, tajni" materijal iz kampanje Donalda Trampa.

Prema vlastima, niko od Bajdenovog osoblja nije odgovorio na tu elektronsku poštu.

Američka kancelarija direktora nacionalne obavještajne službe, FBI i Agencija za kibernetičku sigurnost i infrastrukturnu bezbjednost prvo su optužili Teheran da pokušava uticati na predsjedničke izbore 2024. godine, što je Iran ranije negirao, prenosi Fena.

Iste agencije su također navele Rusiju i Kinu da "pokušavaju nekom mjerom da pogoršaju podjele u američkom društvu u svoju korist".

Kompanija za društvene mreže Meta saopštila je u augustu da je grupa iranskih hakera pokušala da napadne obje predsjedničke kampanje preko naloga zaposlenih u aplikaciji za razmjenu poruka "WhatsApp".

Prema Meti, grupa se predstavljala kao agenti podrške tehnoloških divova kao što su "Google" i "Microsoft".

Kompanija je saopštila da je, iako nema dokaza o kompromitovanju bilo kakvih računa, odlučila da svoje nalaze podijeli javno "iz opreza".

Brad Smit, šef "Microsofta"  takođe je upozorio na pokušaje miješanja uoči novembarskih izbora.

"Najopasniji trenutak će doći, mislim, 48 sati prije izbora", rekao je Smit u sklopu saslušanja u američkom Senatu u srijedu, misleći na pokušaj "ruske grupe" da se umiješa u izbore u Slovačkoj prošle jeseni.

"Postoje stvarne i ozbiljne prijetnje",  dodao je on.

SAD izlaze na birališta 5. novembra, a Tramp i kandidatkinja demokrata Kamala Haris kažu da su bili meta cyber napada posljednjih sedmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije