Svijet

Iranska nobelovka osuđena na još šest mjeseci zatvora

Iranska nobelovka osuđena na još šest mjeseci zatvora
Foto: CBC News/Printscreen | Iranska nobelovka osuđena na još šest mjeseci zatvora

Iranske vlasti izrekle su dodatnu kaznu od šest mjeseci zatvora dobitnici Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi, saopštila je grupa koja vodi kampanju za njeno oslobađanje iz zatvora.

Koalicija "Sloboda za Narges" saopštila je u četvrtak da je Mohamadi osuđena 19. oktobra na dodatnih šest mjeseci zatvora pod optužbom za "nepoštovanje i otpor naređenjima", prenio je AP.

Grupa je zatražila bezuslovno puštanje Mohamadi na slobodu, navodeći da se njeno zdravstveno stanje drastično pogoršalo tokom dugog boravka u zatvoru i da pati od srčanih bolesti, prenosi Tanjug.

Kako se navodi u saopštenju, optužba je podignuta nakon što je Mohamadi 6. avgusta organizovala protest protiv pogubljenja još jednog političkog zatvorenika u ženskom dijelu zatvora Evin u Teheranu.

Mohamadi je 19. žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir i druga Iranka nakon aktivistkinje za ljudska prava Širin Ebadi koja je priznanje dobila 2003. godine.

Narges Mohamadi (52) nastavila je svoje aktivnosti uprkos brojnim hapšenjima i godinama koje je provela iza rešetaka, a dobila je Nobelovu nagradu za mir 2023. godine.

Nalazi se u zatvoru Evin u kojem su smješteni politički zatvorenici, a već je služila kaznu od 30 mjeseci, kojoj je u januaru dodato još 15 mjeseci.

Iranska vlada nije potvrdila njenu dodatnu kaznu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije