Svijet

Iran potvrdio smrtnu kaznu Nijemcu sa dvojnim državljanstvom

Iran potvrdio smrtnu kaznu Nijemcu sa dvojnim državljanstvom
Foto: Pixnio | Iran potvrdio smrtnu kaznu Nijemcu sa dvojnim državljanstvom

TEHERAN - Iransko pravosuđe potvrdilo je u srijedu smrtnu kaznu njemačko-iranskom državljaninu za smrtonosni bombaški napad na džamiju 2008. godine, odluku koju je Berlin opisao kao "neprihvatljivu".

"Vrhovni sud je potvrdio kaznu Džamšidu Šarmahdu", rekao je potparol pravosuđa Masud Setaješi novinarima u Teheranu, rekavši da će "mjere" prije pogubljenja 68-godišnjaka "biti preduzete kasnije".

Njemačka ministarka vanjskih poslova Analena Berbok rekla je da je odluka "neprihvatljiva" i da Šarmahd "nikada nije imao ništa poput poštenog suđenja".

"Pozivamo Iran da odmah poništi ovu proizvoljnu kaznu", napisala je na Twitteru.

Njemački ambasador u Iranu prekinuo je poslovno putovanje i na putu je nazad u Teheran, dodala je.

Potparol ministarstva vanjskih poslova ranije je rekao da je Njemačka "užasnuta" izvještajima o odluci, dodajući da je situacija "izuzetno ozbiljna", ako su tačne.

Teheranski revolucionarni sud u februaru je osudio Šarmahda na smrt nakon što je osuđen za umiješanost u napad u aprilu 2008. u južnom gradu Širazu u kojem je ubijeno 14 ljudi.

Prema Iranu, Šarmahd vodi oružano krilo grupe posvećene obnovi monarhije koju je podržavao Zapad i koja je vladala Iranom prije Islamske revolucije 1979. godine. Šarmahdova porodica kaže da je on bio samo potparol opozicione grupe i negira da je bio umiješan u bilo kakve napade, prenosi "TimesOfIsrael".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije