Svijet

Hitne uzbune u američkim bazama u Evropi

Hitne uzbune u američkim bazama u Evropi
Foto: U.S. Army Garrison Stuttgart/Facebook | Hitne uzbune u američkim bazama u Evropi

Nekoliko američkih vojnih baza širom Evrope proglasilo je uzbunu i nalazi se u stanju povećane pripravnosti, javlja CNN.

Nivo uzbune dignut je na druiu najviši zbog terorističkog napada koji bi mogao ciljati američko vojno osoblje i objekte, prenosi CNN riječi dvojice američkih funkcionera.

Baze, uključujući garnizon američke vojske u Štutgartu u Njemačkoj, gdje je sjedište američke Evropske komande, podigle su u nedjelju nivo pripravnosti na stanje zaštite snaga "Charlie", rekli su funkcioneri.

Taj se status "primjenjuje kada se dogodi incident ili se primi obavještajni podatak koji ukazuje na neki oblik terorističke akcije ili ciljanja na osoblje ili objekte", pravilo je američke vojske.

Portparol američke komande za Evropu Dan Day odbio je komentarisati povećani nivo pripravnosti.

Jedan od američkih funkcionera, koji je stacioniran u bazi u Evropi, rekao je za CNN da ovaj nivo prijetnje nisu vidjeli "najmanje 10 godina" i rekao da to obično znači da je vojska primila "aktivnu-pouzdanu prijetnju".

Nije jasno koji su obavještajni podaci pokrenuli pojačanu sigurnost ali, piše CNN, evropski funkcioneri danima upozoravaju na potencijalnu terorističku prijetnju na kontinentu, posebno uoči Olimpijskih igara u Parizu u julu i tiokom aktuelnog Evropskog prvenstva u Njemačkoj, prenosi Jutarnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije