Svijet

Haos u Austriji: Serija prijetnji bombama na željezničkim stanicama

Haos u Austriji: Serija prijetnji bombama na željezničkim stanicama
Foto: Pixabay | Haos u Austriji: Serija prijetnji bombama na željezničkim stanicama

BEČ - Austrijska policija istražuje seriju prijetnji o postavljenim bombama na željezničkim stanicama koje su posljednjih dana dovele do privremenog zatvaranja i prekida usluga. Sve prijetnje su povezane sa sličnim komunikacijama putem e-pošte.

Austrijski mediji izvještavaju da je niz prijetnji bombama usmjerenim na nekoliko željezničkih stanica širom Austrije izazvao značajne poremećaje posljednjih dana. Ove prijetnje su dovele do privremenih zatvaranja i značajnog povećanja sigurnosnih mjera, što je rezultiralo značajnim kašnjenjima i neugodnostima za putnike.

Nakon prethodnih incidenata u Grazu, Linzu i Salcburgu, zbog sličnih prijetnji u srijedu naveče su zatvorene i željezničke stanice St. Polten i Klagenfurt.

Željeznička stanica St. Polten primila je prijetnju bombom putem e-pošte u srijedu oko 22 sata. Vlasti su zatvorile stanicu i izvršile detaljne pretrage, ali nisu pronašle ništa sumnjivo. Policijska operacija prekinula je saobraćaj vozova, obustavivši saobraćaj na otprilike jedan sat pošto vozovi nisu mogli da prođu kroz stanicu, piše austrijski portal Local.

Johan Baumšlager, portparol policije, potvrdio je da Državni ured za zaštitu države i borbu protiv ekstremizma istražuje izvor mejlova.

On je rekao da bi krivična djela u predmetima, uključujući prijetnju da će se nanijeti štetu velikoj grupi ljudi, mogla rezultirati zatvorskom kaznom do tri godine

U srijedu je Centralna stanica u Klagenfurtu primila prijetnju bombom putem e-pošte oko 21 sat.

Nakon konsultacija sa koordinatorom za sigurnost Austrijskih saveznih željeznica, stanica je evakuisana, a željeznički saobraćaj je privremeno obustavljen iz sigurnosnih razloga. Izvršeni su opsežni pretresi, uključujući i one koje su vršile policijske patrole uz pomoć pasa. Ponovo nisu pronađene nikakve eksplozivne naprave.

Stanica u Klagenfurtu ponovo je otvorena u 22:35, a redovni saobraćaj je nastavljen.

Prijetnje bombom počele su u ponedjeljak naveče kada je Centralna stanica u Gracu evakuisana nakon slične prijetnje putem e-pošte.

Istrage su u toku kako bi se utvrdilo postoji li veza između različitih prijetnji bombom, jer je policija primijetila da se čini da mejlovi imaju sličan sadržaj. Vlasti apeluju na javnost da ostane na oprezu i prijavi sve sumnjive aktivnosti dok se istraga o izvoru ovih prijetnji nastavlja.

Policija još nije otkrila detalje mejlova iz taktičkih razloga, ali uvjeravaju da sigurnost putnika ostaje glavni prioritet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije