Svijet

Hamas odbio nove uslove za prekid vatre

Hamas odbio nove uslove za prekid vatre
Foto: Tanjug/AP | Hamas odbio nove uslove za prekid vatre

GAZA - Hamas je saopštio da palestinska grupa odbacuje "nove uslove" u planu za prekid vatre u Pojasu Gaze koji su SAD predstavile nakon dvodnevnih razgovora sa izraelskim pregovaračima u Kataru.

Američki predsjednik DŽozef Bajden rekao je nakon novog kruga razgovora da je prekid vatre "bliži nego što je ikada bio".

Upućeni izvor rekao je agenciji AFP da uslovi kojima se Hamas protivi uključuju zadržavanje izraelskih trupa unutar Gaze duž granice sa Egiptom, pravo Izraela na veto u vezi sa razmjenom palestinskih zarobljenika za izraelske taoce i mogućnost da pojedini zatvorenici budu deportovani umjesto vraćeni u Gazu.

Egipatski, katarski i američki posrednici pokušavaju da finaliziraju detalje mirovnog okvira koji je Bajden prvobitno zacrtao u maju, a za koji je rekao da ga je inicirao Izrael.

Pregovori su danas pauzirani u Dohi i biće nastavljeni sljedeće sedmice.

Američki stejt department objavio je u međuvremenu da će državni sekretar Entoni Blinken otputovati sutra u Izrael da bi nastavio diplomatske napore za sklapanje sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije