Svijet

Hajaši: Japan ozbiljno zabrinut zbog slanja sjevernokorejskih trupa u Rusiju

Hajaši: Japan ozbiljno zabrinut zbog slanja sjevernokorejskih trupa u Rusiju
Foto: #NAFOViking/X | Hajaši: Japan ozbiljno zabrinut zbog slanja sjevernokorejskih trupa u Rusiju

Japan je danas izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog prijavljenog slanja sjevernokorejskih trupa u Rusiju radi potencijalnog učešća u ratu u Ukrajini.

Glavni sekretar kabineta Jošimasa Hajaši takođe je rekao da je nedavno produbljivanje vojne saradnje između Sjeverne Koreje i Rusije zabrinjavajuće, s obzirom na njegov uticaj na bezbjednost regiona koji okružuje Japan.

"Vlada sa ozbiljnom zabrinutošću prati slanje trupa Sjeverne Koreje u Rusiju, uključujući mogućnost da vojnici učestvuju u ruskoj invaziji na Ukrajinu“, rekao je Hajaši, prenosi Kjodo.

On je dodao da je duboko zabrinjavajuće što će nedavni napredak u produbljivanju vojne saradnje između Rusije i Sjeverne Koreje pogoršati situaciju u Ukrajini i uticati na bezbjednost regiona oko Japana.

Japan će raditi sa drugim državama kako bi u što kraćem roku donio mir Ukrajini na „pravičan i trajan način“, naglasio je Hajaši, prenosi Tanjug.

Sjevernokorejski vojnici prešli su u zapadni ruski region Kursk u blizini ukrajinske granice nakon završetka obuke, saopštila je Ukrajina u četvrtak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije negirao da su sjevernokorejske trupe poslate u Rusiju, kako tvrde vlade SAD i Južne Koreje na osnovu satelitskih snimaka i drugih obavještajnih podataka.

Japan, članica Grupe sedam, uveo je više sankcija Rusiji otkako je pokrenula napad na Ukrajinu 2022. godine.

  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije