Svijet

Gutereš: Potreban nam je mir

Gutereš: Potreban nam je mir
Foto: Tanjug/AP | Gutereš: Potreban nam je mir

​KAZANJ - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je liderima država članica BRIKS-a da je svijetu potreban mir u Gazi, Libanu, Ukrajini i Sudanu.

Pozivi na prekid ratova i otvaranje pregovora u Ukrajini i na Bliskom istoku izneseni su na samitu grupe država koje čine BRIKS u Kazanju u Rusiji, čiji je predsjednik Vladimir Putin pozdravio ponude svojih partnera za posredovanje koje je ocijenio kao povoljne.

"Potreban nam je mir u Ukrajini, pravedan mir u skladu sa Poveljom UN, međunarodnim pravom i rezolucijama Generalne skupštine UN", rekao je Gutereš u Kazanju, prenio je RTS.

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je da je važno što prije postići deeskalaciju situacije u Ukrajini i ponuditi način za rješavanje krize.

"Moramo pomoći u deeskalaciji krizne situacije u Ukrajini što je prije moguće i utrti put za političko rješenje", kazao je Si u obraćanju na plenarnoj sjednici samita BRIKS-a u Kazanju, prenio je Euronews. Predsjednik Kine je zahvalio Putinu na uspješnom održavanju samita BRIKS-a, prenosi RIA Novosti.

Pozvao je članice BRIKS-a da igraju vodeću ulogu u reformi globalnog sistema ekonomskog upravljanja.

"Trebalo bi da budemo ključna snaga za sveukupni razvoj, da aktivno učestvujemo i vodimo reformu globalnog sistema ekonomskog upravljanja, kao i da pomognemo da razvoj bude u fokusu međunarodne ekonomske i trgovinske agende", rekao je kineski predsjednik.

On je naveo da bi zemlje BRIKS-a trebalo da budu stabilizujuća snaga za održavanje mira, upravljanje globalnom bezbjednošću i rješavanje pitanja od vitalne važnosti.

U Kazanju je održana i plenarna sjednica samita u proširenom formatu BRIKS plus, kojoj je predsjedavao Putin, uz učešće predstavnika gotovo 40 zemalja.

Samit BRIKS-a u Kazanju traje od 22. do 24. oktobra.

Najveću pažnju na samitu privuklo je prisustvo Gutereša, ali i dolazak turskog predsjednika Režepa Tajipa Erdogana.

Oni su na samit stigli uoči početka plenarnog zasjedanja lidera organizacije koja je za 15 godina postojanja, osim zemalja od kojih je dobila akronim za ime Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, do sada u članstvo uspjela da privuče još samo Iran, Egipat, Etiopiju i Ujedinjene Arapske Emirate. 

"Ujedinjuju nas zajedničke vrijednosti i pogled na svijet. Ispravno je reći da se BRIKS sastoji od zemalja istomišljenika, suverenih država koje predstavljaju različite kontinente, modele razvoja i religije", poručio je Putin.

Kao rješenje za dobar dio ostalih svjetskih problema Si vidi ekonomiju. On je pozvao zemlje BRIKS-a da prodube finansijsku i ekonomsku saradnju, rekavši da potreba za reformom međunarodne finansijske arhitekture postaje sve hitnija.

"Zemlje BRIKS-a treba da imaju vodeću ulogu u produbljivanju finansijske i ekonomske saradnje i promovisanju povezanosti finansijske infrastrukture. Trebalo bi da održimo visok nivo finansijske sigurnosti, učinimo Novu razvojnu banku većom i jačom i da osnažimo međunarodni finansijski sistem da bolje prati promjene na svjetskoj ekonomskoj sceni", kazao je Si.

Indijski premijer Narendra Modi i Si su, na marginama samita BRIKS-a, održali prve formalne razgovore u posljednjih pet godina, nakon što je prethodno postignut dogovor o vojnim patrolama na granici dvije zemlje. 

Reuters navodi da ovaj razgovor nagovještava da su odnosi dvije zemlje počeli da se oporavljaju nakon pograničnog vojnog sukoba 2020. godine.

Zemlje učesnice samita usvojile su i tekst završne deklaracije skupa.

Deklaracija sadrži opšte ocjene stanja u svijetu, sumiranje rezultata ruskog predsjedavanja BRIKS-u i postavlja smjernice za dugoročnu saradnju, i biće poslata Ujedinjenim nacijama kao zajednički dokument. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije