Svijet

Gutereš: Eskalacija sukoba na Bliskom istoku ozbiljna prijetnja globalnoj bezbjednosti

Gutereš: Eskalacija sukoba na Bliskom istoku ozbiljna prijetnja globalnoj bezbjednosti
Foto: Tanjug/AP | Gutereš: Eskalacija sukoba na Bliskom istoku ozbiljna pretnja globalnoj bezbjednosti

VIJENTIJAN - Eskalacija sukoba na Bliskom istoku predstavlja ozbiljnu prijetnju globalnoj bezbjednosti i mora se učiniti sve da se izbjegne sveopšti rat u Libanu, izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Govoreći na konferenciji za novinare na marginama samita Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Laosu, Gutereš je, takođe, osudio izraelske napade u kojima je ranjeno osoblje UN, prenio je Rojters.

On je istakao da pripadnici mirovnih snaga moraju biti zaštićeni.

Izraelske snage su juče napale misiju UN u južnom Libanu (UNFIL), kada su povrieđena dva člana indonežanske misije, a napad je osudila međunarodna zajednica.

Italijanski ministar odbrane Guido Krozeto izjavio je da je Izrael možda počinio ratni zločin napadom na misiju UNFIL-a u Libanu, pošto je prethodno pozvao izraelskog ambasadora u Rimu na razgovor zbog toga.

Francuska je saopštila da čeka objašnjenja od Izraela, poručivši da je obaveza te zemlje da osigura bezbjednost pripadnika mirovne misije.

Ovo je najozbiljniji incident koji je prijavio UNFIL, otkako je misija prošle nedjelje odbila izraelske zahtjeve da se premjesti sa nekih pozicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije