Svijet

Gutereš: Apsolutno i suštinski važno izbjeći otvoreni rat u Libanu

Gutereš: Apsolutno i suštinski važno izbjeći otvoreni rat u Libanu
Foto: Tanjug/AP | Gutereš: Apsolutno i suštinski je važno izbjeći otvoreni rat u Libanu

​Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da je “apsolutno suštinski važno” da se izbjegne otvoreni rat u Libanu, koji bi imao duboke i užasavajuće posljedice.

"Mora se obezbijediti sigurnost i bezbjednost svog osoblja UN. Naše mirovne misije ostaće na svojim pozicijama, zastava UN vijoriće se i dalje uprkos zahtjeva Izraela da se relociramo", saopštio je Gutereš, a prenosi Rojters.

On je osudio sinoćni iranski napad na Izrael, i pozvao je na prestanak neprijateljstava u Libanu, prenosi Tanjug.

“Vrijeme je i za prekid vatre u Gazi, oslobađanje talaca, i isporuku pomoći Palstincima. Smrtonosni krug uzajamnog nasilja mora da prestane, vrijeme izmiče", naveo je Gutereš.

Ranije danas izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac izjavio je da je Guterešu zabranjen ulazak u tu zemlju jer nije "nedvosmisleno" osudio iranski raketni napad Irana.

"Svako ko ne može nedvosmisleno da osudi gnusni napad Irana na Izrael, kao što su skoro sve zemlje na svetu uradile, ne zaslužuje da kroči na izraelsko tlo", rekao je Kac.

Iran je juče ispalio više od 180 balističkih raketa na Izrael u trenutku kada eskaliraju sukobi između Izraela i libanske grupe Hezbolah, koju Iran podržava.

Gutereš je nakon tog napada izdao kratko saopštenje u kojem govori samo o "najnovijim napadima na Bliskom istoku" i osuđuje sukob "koji sve više eskalira".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije