Svijet

Evropa na nogama zbog vojnika iz Sjeverne Koreje (VIDEO)

Evropa na nogama zbog vojnika iz Sjeverne Koreje (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Evropa na nogama zbog vojnika iz Sjeverne Koreje (VIDEO)

KIJEV - ​Prema izvještajima ukrajinskih i južnokorejskih izvora, hiljade sjevernokorejskih vojnika uskoro bi mogle da se pridruže Rusiji u borbi protiv Ukrajine, što je ponovo oživjelo diskusiju o mogućnosti slanja evropskih trupa u Ukrajinu kako bi se podržala njena odbrana, piše američki portal "Politico".

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis izjavio je prije dva dana za isti medij da je došlo vrijeme da evropske zemlje razmotre prijedlog francuskog predsjednika Emanuela Makrona o slanju vojske u Ukrajinu.

"Ako se potvrdi da su ruske jedinice opremljene sjevernokorejskom municijom i vojnicima, moramo ponovo razmotriti opciju slanja trupa i ostale Makronove prijedloge" rekao je Landsbergis, koji se istakao kao jedan od najglasnijih evropskih zagovornika pomoći Ukrajini.

Francuski predsjednik je ovu ideju iznio još u februaru, ali ju je njemački kancelar Olaf Šolc brzo odbacio, obećavši da evropske ili NATO snage neće biti raspoređene u Ukrajini.

"Nažalost, opet kasnimo, reagujemo sa zakašnjenjem, ali vjerujem u našu sposobnost da preduzmemo sve potrebne korake kako bi se ideje predsjednika Makrona ostvarile" dodao je Landsbergis.

Zapadni lideri za sada pažljivo prate izvještaje o prisustvu sjevernokorejskih snaga, prema tvrdnjama ukrajinskih i južnokorejskih obavještajnih službi, koje se navodno pripremaju za rat u Ukrajini.

Iako ni generalni sekretar NATO-a Mark Rute ni američki ministar odbrane Lojd Ostin nisu potvrdili ove izvještaje, Ostin je naveo da bi, ukoliko se pokažu kao tačni, to "izazvalo zabrinutost“ u Sjedinjenim Američkim Državama.

Južna Koreja, s druge strane, planira da pošalje delegaciju u sjedište NATO-a blizu Brisela kako bi razgovarali o obavještajnim saznanjima. Neki zvaničnici vjeruju da Zapad postupa previše oprezno.

"Mislim da koriste tvrdnju da obavještajni podaci nisu potvrđeni kao izgovor da ne djeluju. Siguran sam da će izvještaji uskoro biti potvrđeni jer je očigledno da se Sjeverna Koreja pridružuje Rusiji" rekao je Riho Teras, bivši estonski general i član Evropskog parlamenta.

Teras je umanjio značaj ovog poteza, rekavši da to ukazuje na očaj Rusije koja pokušava da izbjegne novu mobilizaciju. Takođe je istakao da bi integracija hiljada sjevernokorejskih vojnika u ruske jedinice bila operativno izazovna i da bi imala ograničeni uticaj na ratištu.

"Važno je imati opciju slanja trupa u Ukrajinu" zaključio je Teras, dodajući da bi takva ideja mogla unijeti nesigurnost Putinu u vezi sa daljim tokom rata, prenosi "24Sedam".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije