Svijet

Erdogan: Zabrinjavajuće je da UN ne može da zaštiti ni svoje osoblje u Libanu

Erdogan: Zabrinjavajuće je da UN ne može da zaštiti ni svoje osoblje u Libanu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Erdogan: Zabrinjavajuće je da UN ne može da zaštiti ni svoje osoblje u Libanu

ANKARA - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je zabrinut za međunarodni sistem jer Ujedinjene nacije (UN) ne mogu da zaštite ni svoje osoblje od izraelskih napada u Libanu, pozivajući Savjet bezbjednosti da djeluje protiv Tel Aviva.

Erdogan je na sjednici kabineta u Ankari kazao da je imidž Ujedinjenih nacija koje ne mogu zaštititi ni svoje osoblje narušen i dodao da je to sramotno i zabrinjavajuće za međunarodni sistem, prenio je TRT Balkan.

On je istakao da Savjet bezbjednosti UN samo posmatra izraelska "razbojništva" protiv mirovnih snaga UN u Libanu, nazivajući to "impotencijom".

"Iskreno i mi se pitamo šta Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija čeka da zaustavi Izrael", kazao je Erdogan.

On je rekao da Izrael neće zaustaviti svoje napade sve dok ima bezuslovnu podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.

Mirovne snage UN u Libanu (UNIFIL) saopštile su juče da su izraelski tenkovi probili kapiju kako bi ušli na položaj mirovnih snaga na libanskoj strani granice, nakon što su prethodnog dana blokirali njihovo kretanje, što predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i rezolucije Savjeta bezbjednosti 1701.

UNIFL je saopštio u subotu da je povređeno pet pripadnika mirovnih snaga u Libanu i optužio izraelske trupe da su "više puta" i "namjerno" gađale njihove položaje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je UN da pomjere trupe iz područja u kome Izrael napada snage Hezbolaha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije