Svijet

Epstajnova saradnica ostaje da služi 20 godina zatvora

Epstajnova saradnica ostaje da služi 20 godina zatvora
Foto: Tanjug | Epstajnova saradnica ostaje da služi 20 godina zatvora

​NJUJORK - Apelacioni sud u Njujorku potvrdio je presudu Britanki Gilejn Maksvel (62) za pomoć pokojnom finansijeru Džefriju Epstajnu u slučaju vezanom za seksualno zlostavljanje maloljetnica.

Ova odluka znači da će Maksvelova ostati u zatvoru na Floridi, gdje služi 20-godišnju kaznu, a njen advokat je poručio da će uložiti žalbu na ovu odluku Vrhovnom sudu SAD, prenosi Reuters.

Maksvelova je osuđena u decembru 2021. po pet tačaka optužnice za regrutaciju četiri maloljetne djevojčice, koje je njen bivši partner Epstajn zlostavljao između 1994. i 2004. godine.

Tročlano sudsko vijeće odbacilo je tvrdnju Maksvelove da je sporazum sa vlastima na Floridi iz 2007. o tome da ne može da bude krivično gonjena u toj saveznoj državi štiti od optužbi u Njujorku, gdje je postupak protiv nje pokrenut 2020.

Vijeće je takođe odbacilo navode da je suđenje neispravno, jer jedan porotnik nije otkrio da je bio seksualno zlostavljan kao dijete i da je kazna preduga. 

Sudija Hose Kabranes naveo je procjenu prvostepenog sudije da kazna odražava njenu "ključnu ulogu u omogućavanju zlostavljanja maloljetnih djevojčica nizom obmanjujućih taktika" i "značajnu i trajnu štetu koju je nanijela".

Epstajn je izvršio samoubistvo u 66. godini 2019. u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu, pet nedjelja nakon što je uhapšen i optužen za trgovinu ljudima, a u centru slučaja našli su se i britanski princ Endru, kao i nekadašnji generalni direktor "Barklija" Džes Stejli, prenosi Nova.

Epstajn je 2008. godine odslužio 13 mjeseci zatvorske kazne, a od njegove smrti su osobe koje je zlostavljao dobile kompenzaciju od njegove imovine, kao i od banaka JPMorgan Chase i Deutsche, koje su optužile za rukovanje transakcijama koje su finansirale njegovo kriminalno ponašanje.

Maksvelova služi 20-godišnju kaznu u zatvoru sa minimalnim obezbjeđenjem u Talahasiju, na Floridi, a na uslovnu kaznu će moći da bude puštena 2037. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije