Svijet

EU opet bez konsenzusa za pomoć Ukrajini

EU opet bez konsenzusa za pomoć Ukrajini
Foto: Tanjug/AP | EU opet bez konsenzusa za pomoć Ukrajini

BRISEL - Ministri spoljnih poslova EU još jednom nisu uspjeli da postignu konsenzus o Fondu za pomoć Ukrajini u okviru Evropskog mirovnog fonda, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel.

"Moramo da nađemo konsenzus o mom prijedlogu da se deblokira Fond za pomoć Ukrajini. Nastavićemo da tražimo način", rekao je Borel na konferenciji za novinare poslije sastanka Savjeta EU za spoljne poslove u Luksemburgu.

Borel je istakao da je siguran da će biti postignuta puna saglasnost svih država članica o njegovom posljednjem prijedlogu.

On je dodao i da planira da otputuje u Ukrajinu prije isteka mandata.

"Obavezao sam se ukrajinskom ministru spoljnih poslova Andriju Sibihi da ću otputovati u Ukrajinu prije kraja svog mandata, ali ne želim to da uradim prije nego što postignem sporazum o deblokiranju novca EPF-a za Ukrajinu", istakao je Borel, prenosi Srna.

EPF je mehanizam vanbudžetskog vojnog finansiranja uspostavljen u martu 2021. sa ukupnim budžetom većim od 17 milijardi evra za period 2021-2027.

Veći dio tih sredstava već je opredijeljen za djelimičnu kompenzaciju zemljama EU za sredstva utrošena na vojnu pomoć Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije