Svijet

EU i Savjet Evrope: Smrtna kazna mora biti ukinuta

EU i Savjet Evrope: Smrtna kazna mora biti ukinuta
Foto: Pexels/Ilustracija | EU i Savjet Evrope: Smrtna mora biti ukinuta

SARAJEVO - EU i Savjet Evrope pozvali su malobrojne države koje još izvršavaju smrtne kazne da uvedu moratorij kao prvi korak ka njenom potpunom ukidanju, navodi se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borela i generalnog sekretara Savjeta Evrope Alena Berseta.

U izjavi, povodom povodom Evropskog i Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne, navodi se da EU i Savjet Evrope snažno ističu svoje nedvosmisleno protivljenje smrtnoj kazni i njenom ponovnom uvođenju, u svim slučajevima i u svim okolnostima, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

"Pozdravljamo rastuću podršku širom svijeta ukidanju smrtne kazne. Više od dvije trećine svih zemalja je ukinulo smrtnu kaznu u svojim zakonima ili praksi. Prošle godine je zabilježen najniži broj zemalja koje su izvršile pogubljenja u istoriji", dodaje se u saopštenju, prenosi Srna.

Uprkos trendu ukidanja, kako se navodi, smrtna kazna se još izvršava u nekoliko zemalja. Pet zemalja sa najvećim brojem pogubljenja u 2023. godini su bile Kina, Iran, Saudijska Arabija, Somalija i SAD.

Prema izvještajima, samo u Iranu je izvršeno 74 odsto svih zabilježenih pogubljenja.

Veliku zabrinutost izaziva upotreba azotne hipoksije u SAD, kontroverzne metode pogubljenja.

Bjelorusija je jedina zemlja na evropskom kontinentu koja još sprovodi smrtnu kaznu.

"Zagovornici smrtne kazne često svoje argumente zasnivaju na pretpostavci da ona odvraća od počinjenja krivičnih djela. Međutim, dokazi jasno ukazuju da smrtna kazna ima mali ili nikakav uticaj na odvraćanje ili smanjenje kriminala", navodi se u izjavi visokog predstavnika EU i generalnog sekretara Savjeta Evrope.

Ističu da smrtna kazna ne čini društva bezbjednijim, kao i da njenim izvršenjem nije moguće ispraviti greške u radu pravosuđa.

"Smrtna kazna je nečovječno, ponižavajuće postupanje, odnosno kazna kojom se u potpunosti oduzima ljudsko dostojanstvo i zato treba da bude ukinuta", navodi se u izjavi.

Savjet Evrope i EU posvećeni su jačanju saradnje u pobijanju narativa koji promovišu ponovno uvođenje smrtne kazne, uključujući i u Evropi, te podsticanju otvorene i demokratske debate o njenom potpunom ukidanju u svim dijelovima svijeta.

Ove institucije izražavaju odlučnost da podrže sve napore na jačanju transparentnosti u vezi sa primjenom smrtne kazne i da ojačaju njihov angažman sa mladima i civilnim društvom.

"Smrtna kazna je relikt prošlosti kojem nema mjesta u 21. vijeku i sada mora biti ukinuta", ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije