Svijet

Dvije transrodne osobe ubijene u kući

Dvije transrodne osobe ubijene u kući
Foto: Pixnio | Dvije transrodne osobe ubijene u kući

MARDAN - ​Dva muškarca naoružana bodežima ubila su dvije transrodne žene u njihovoj kući u sjeverozapadnom Pakistanu, nakon čega su pobjegli sa lica mjesta, saopštila je danas lokalna policija.

Ubistva su se dogodila u Mardanu, gradu u provinciji Hajber Pahtunhva, a uhapšene su dvije osumnjičene osobe, rekao je šef lokalne policije Fahim Kan. On je dodao da je motiv ubistava nejasan i da policajci još istražuju, a žrtve su sahranjene na lokalnom groblju.

Transrodne osobe su često izložene uznemiravanju, zlostavljanju i napadima u Pakistanu, a takođe su među žrtvama takozvanih ubistava iz časti od strane porodica, piše "AP".

Pakistanski parlament je 2018. usvojio Zakon o transrodnim osobama kako bi osigurao osnovna prava transrodnih Pakistanaca, uključujući njihov pristup zakonskom priznavanju roda. Američka agencija navodi da, uprkos zakonu, u Pakistanu mnogi stanovnici imaju konzervativna uvjerenje o rodu i seksualnosti, i da je zato veliki broj trans osoba prisiljeno na prosjačenje ili prostituciju.

Farzana Džan, predsjednica grupe za prava Trans Action u Hajber Pahtunkvi, rekla je da je još devet trans osoba ubijeno u napadima oružjem u toj pokrajini od januara.

Ona je rekla da niko od napadača koji su umiješani u prethodne slučajeve nije priveden pravdi, zato što tužioci nisu ozbiljno vodili slučajeve. Transrodna zajednica je zaprijetila da će protestovati ako napadači ne budu uhapšeni.

''Policiji smo dali rok od tri dana da uhapsi one koji stoje iza posljednjih ubistava u Mardanu. Mi ćemo organizovati skupove ako ubice dva člana naše zajednice ne budu uhapšene'', rekla je Džan.

Iako nema zvaničnih podataka o broju transrodnih osoba u Pakistanu, Džan procjenjuje da njih oko 75.000 živi u Hajber Pahtunkvi, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije