Svijet

Dunav premašio osam metara u Budimpešti

Dunav premašio osam metara u Budimpešti
Foto: Twitter / Printscreen | Dunav premašio osam metara u Budimpešti

​BUDIMPEŠTA - Dunav, čiji je vodostaj trenutno iznad osam metara, tokom vikenda bi mogao da dostigne vrhunac u Budimpešti, pokazuju prognoze meteorologa.

U Mađarskoj, koja se bori sa poplavama nakon što je ciklon Boris izazvao obilne padavine na području centralne Evrope, situacija je najkritičnija u selu Kismaroš, gdje mještani već koriste čamce na ulicama, dok se stanovništvo grada Baja sprema za najveću poplavu u posljednjih 11 godina, prenosi portal "Index.hu".

"U Budimpešti se očekuje spor rast, vodostaj Dunava će porasti za pedesetak centimetara do subote uveče, nakon čega će rijeka početi polako da se povlači", izjavio je generalni direktor nacionalne vodoprivrede Ištvan Lang.

On je naglasio da su poplave velike i da je odbrana teška.

Takođe je rekao da je prosječan vodostaj Dunava pedesetak centimetara niži od vodostaja tokom poplava 2013. godine, ali da je opterećenje odbrambenih linija i dalje veoma značajno.

Lang je istakao da će vrijeme odbrane biti duže nego što je ranije planirano jer je pad vodostaja sporiji od očekivanog.

Mađarska se bori sa poplavama nakon što je ciklon Boris izazvao obilne padavine na području centralne Evrope.

Najgore poplave koje su centralnu Evropu pogodile u posljednje dvije decenije zahvatile su dijelove Poljske, Češke, Rumunije, Austrije i Slovačke i odnijele najmanje 24 života.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastala se juče sa liderima evropskih zemalja koje su pogođene poplavama, uključujući Poljsku, Austriju, Češku i Slovačku i obećala finansijsku pomoć iz evropskog fonda solidarnosti.

Ona je je navela da će EU obezbijediti još 10 milijardi evra iz kohezionog fonda uslijed ogromne štete koju su poplave pričinile na infrastrukturi i stambenim zgradama, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije