Svijet

Djeca oštetila opštinsku opremu, porodice moraju nadoknaditi štetu

Djeca oštetila opštinsku opremu, porodice moraju nadoknaditi štetu
Foto: Freepik/Ilustracija | Djeca oštetila opštinsku opremu, porodice moraju nadoknaditi štetu

KLEON - U gradu Kleon u Normandiji, na sjeveru Francuske, maloljetnici su oštetili opštinsku opremu i objekte, zbog čega će vlasti njihovim porodicama naložiti da nadoknade pričinjenu štetu.

U ovom gradu od 5.000 stanovnika, koji je među najsiromašnijim u Normandiji, na posljednjoj sejdnici gradske skupštine raspravljalo se o tome da porodice malojletnih prestupnika treba da nadoknade pričinjenu štetu, prenosi "Figaro".

Između ostalog, djeca su koristila aparate za gašenje požara u sportskoj areni dok se nisu potpuno ispraznili. 

"To je glupost koja uzrokuje troškove za opštinu, ali prije svega utiče na bezbjednost", izjavio je gradonačelnik Kleona Frederik Marše za francuski list "Parizijen". 

Kako je rekao, nije mogao da dopusti da takvi postupci prođu nekažnjeno.

"I, od sada, to će biti sistematski princip. Porodice će, nakon mirne procedure, morati da plate sumu koja je procijenjena na nekoliko stotina evra", istakao je on.

Pošto je za nekoliko dana postao simbol borbe protiv maloljetničke delinkvencije, Marše je rekao da želi da "osnaži ljude" umjesto da "dovede u poteškoće već siromašne porodice", dok istovremeno zastupa stav u korist "autoriteta bez autoritarnosti".

Odluka je donijeta u skladu sa akcijom "Pokvariš, popraviš", koju je 30. januara u francuskoj skupštini pokrenuo bivši premijer Gabrijel Atal, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije