Svijet

Devet kandidata u trci za nasljednika Kišide

Devet kandidata u trci za nasljednika Kišide
Foto: Tanjug/AP | Devet kandidata u trci za nasljednika Kišide

​TOKIO - Japanska vladajuća Liberalno-demokratska partija objavila je listu od devet kandidata za izbore 27. septembra, od kojih će jedan zamijeniti odlazećeg premijera Fumija Kišidu na mjestu lidera stranke.

Svaki kandidat, koji je prethodno dobio podršku od najmanje 20 drugih poslanika LDP-a da bi se kvalifikovao za izbore, počeće seriju javnih nastupa, počevši od debate na nacionalnoj televiziji u subotu.

Devet kandidata i drugih poslanika LDP-a okupiće se 27. septembra u sjedištu stranke u Tokiju kako bi glasali o sljedećem predsjedniku stranke, koji će ujedno biti i naredni premijer, budući da ova stranka ima većinu u parlamentu.

Svaki od 369 poslanika LDP-a će glasati u prvom krugu, dok će jednak broj glasova biti raspoređen među članovima stranke koji su ranije anketirani, prenosi Reuters.

Kandidat koji u toj anketi dobije prostu većinu postaje lider stranke, a ako niko ne obezbijedi većinu, slijedi drugi krug izbora između dva kandidata sa najviše glasova.

U drugom krugu, svaki poslanik ponovo dobija jedan glas, ali udio glasova među članovima stranke pada na 47 glasova, po jedan za svaku japansku prefekturu, prensi Euronews.

Kada bude izabran novi lider LDP-a, japanski parlament će se okupiti, vjerovatno početkom oktobra, da izabere novog premijera, od kojeg se očekuje da objavi novu vladu i imenuje ključne zvaničnike ove partije.

Novi premijer bi takođe mogao da raspiše vanredne opšte izbore kako bi tražio nacionalni mandat, a najmanje jedan vodeći kandidat, Šinđiro Koizumi, je obećao da će to učiniti.

Nacionalni izbori mogli bi da se održe 27. oktobra, prenose mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije