Svijet

Debata Vans - Volc: Okršaj o abortusu i imigraciji

Debata Vans - Volc: Okršaj o abortusu i imigraciji
Foto: Tanjug | Debata Vans - Volc: Okršaj o abortusu i imigraciji

VAŠINGTON - Debata američkih potpredsjedničkih kandidata, koja je održana u utorak naveče, između Tima Volca i Džej Di Vansa imala je daleko mirniji ton u poređenju sa predsjedničkom debatom, su tom prilikom istaknute suštinske razlike između dva politička tabora po pitanjima kao što su abortus, imigracija i školske pucnjave.

Tokom debate, Volc i Vans se nisu međusobno napadali, već su svu energiju usmjerili na politiku svojih predsjedničkih kandidata Kamale Haris i Donalda Trampa.

Iako je diskusija bila pristojnija u odnosu na prethodnu predsjedničku debatu, bilo je trenutaka koji bi, kako piše "Guardian", mogli postati ključni u kampanji.

Volc, guverner Minesote, govorio je o ukidanju presude "Rou protiv Vejda", ističući da je to potez koji ugrožava osnovna ljudska prava žena. 

Posebno je istakao priču Amande Zuravski iz Teksasa, kojoj je uskraćen medicinski neophodan abortus, što je pokrenulo talas tužbi protiv te države. Takođe je spomenuo slučaj djevojčice iz Kentakija, koju je silovao očuh, a koja je nakon seksualnog zlostavljanja i nasilja ostala trudna, prenosi Nedeljnik.rs.

"Ako do sada niste upoznali žene u ovakvoj situaciji, uskoro hoćete", rekao je Volc, optužujući Trampa i njegovu administraciju da planiraju uvođenje registra trudnoća u okviru njihovog projekta "2025", što bi omogućilo praćenje trudnoća žena širom zemlje, potencijalno dovodeći do ozbiljnog zadiranja u privatnost i prava žena na tjelesnu autonomiju.

Vans je, s druge strane, branio Trampovu politiku, ističući da su odluke o abortusu prepuštene državama, što je, prema njegovom mišljenju, i najbolje rješenje. Pokušao je da ublaži kritike tvrdnjom da će lokalne zajednice biti u mogućnosti da prilagode zakone svojim potrebama.

Razgovor o imigraciji bio je posebno žestok. Volc je branio politiku Harisove dok je bila državna tužiteljka Kalifornije, podsjećajući na njen angažman u borbi protiv trgovine ljudima i droge. 

S druge strane, Vans je optužio Bajdenovu administraciju za prepuštanje granica ilegalnim imigrantima i neregulisanom oružju, iako je ignorisao činjenicu da je većina oružja korišćenog u masovnim pucnjavama legalno nabavljena.

Trampov plan za sprovođenje "najveće deportacije u istoriji" postao je sporno pitanje tokom debate, a Vans je dva puta izbjegao da odgovori na pitanje o razdvajanju imigrantskih porodica, što je izazvalo dodatne kritike.

Tema školskih pucnjava izazvala je emotivne reakcije. Volc je podijelio priču o roditeljima djece iz Sendi Huka, tvrdeći da je "prva odgovornost prema djeci" i zagovarao strože kontrole oružja. 

Vans se fokusirao na povećanje bezbjedonosnih mjera u školama, ali je izbjegavao konkretne odgovore o zabrani AR-15 pušaka, što je izazvalo reakcije sa obje strane političkog spektra.

"Naša djeca ne bi trebala  ići u škole koje liče na tvrđave", rekao je Volc, izazivajući oštru polemiku o tome kako pristupiti ovom gorućem problemu.

Iako je debata potpredsjedničkih kandidata bila daleko mirnija od predsjedničke, razlike između Volca i Vansa po ključnim pitanjima poput abortusa, imigracije i oružanog nasilja bile su jasne. 

Oba kandidata iskoristila su priliku da brane politike Trampa i Harisove, ali su neki gafovi i izbjegavanje konkretnih odgovora slabili njihov nastup.

Rezultati ove debate mogli bi imati dalekosežan uticaj na predstojeće izbore, posebno kada je riječ o pitanjima koja direktno utiču na živote Amerikanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije