Svijet

Dan D za TikTok

Dan D za TikTok
Foto: Twitter / Printscreen | Dan D za TikTok

​TikTok i njegova matična kompanija ByteDance suočavaju se u ponedjeljak sa ključnim sudskim ročištem u pravnoj borbi koja ima za cilj blokiranje zakona koji bi mogao zabraniti tu aplikaciju već od 19. januara, koju inače koristi 170 miliona Amerikanaca.

Američki Apelacioni sud za okrug Kolumbija će održati usmenu raspravu o pravnom izazovu, stavljajući sudbinu kineskog TikToka u središte posljednjih nedjelja predsjedničkih izbora 2024. godine.

I republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp i potpredsjednica Kamala Haris aktivno koriste TikTok u pokušaju da pridobiju mlađe glasače. TikTok i ByteDance tvrde da je zakon neustavan i da krši prava Amerikanaca na slobodu govora, navodeći da je to "radikalno odstupanje od tradicije ove zemlje da zagovara otvoren Internet", piše "Reuters".

Vođeni zabrinutošću američkih zakonodavaca da bi Kina mogla pristupiti podacima Amerikanaca ili špijunirati ih putem aplikacije, mjera je usvojena u Kongresu SAD u aprilu, samo nekoliko nedjelja nakon što je predložena.

ByteDance je izjavio da je "otuđenje tehnološki, komercijalno i pravno nemoguće" i da će bez sudske odluke dovesti do neviđene zabrane 19. januara. Sudije Šri Srivinasan, Neomi Rao i Daglas Ginsburg će razmotriti pravne izazove koje su podnijeli TikTok i korisnici.

TikTok i Ministarstvo pravde su zatražili odluku do 6. decembra, što bi moglo omogućiti Vrhovnom sudu SAD da preispita odluku prije nego što bilo kakva zabrana stupi na snagu.

Predsjednik Džo Bajden je potpisao zakon u aprilu, dajući ByteDanceu rok do 19. januara da proda TikTok ili se suoči sa zabranom, ali bi mogao produžiti rok za tri mjeseca ako potvrdi da ByteDance napreduje ka prodaji.

Bijela kuća i drugi zagovornici zakona rekli su da je mjera izazov vlasništvu aplikacije sa sjedištem u Kini, a ne pokušaj da se TikTok eliminiše. Bijela kuća kaže da želi da okonča kinesko vlasništvo zbog pitanja nacionalne bezbjednosti, ali ne i da zabrani TikTok, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije