Svijet

Čuvena igračka napravljena po Amerikancu srpskog porijekla

Čuvena igračka napravljena po Amerikancu srpskog porijekla
Foto: Tanjug | Čuvena igračka napravljena po Amerikancu srpskog porijekla

MAJAMI- Amerikanac srpskog porijekla Mičel Pejdž (Mihajlo Pejić), dobitnik najviših nacionalnih priznanja SAD za zasluge u Drugom svjetskom ratu, zbog iskazane hrabrosti postao je inspiracija za lik marinca iz serije čuvenih akcionih figurica Dži.Aj. Džo (G.I. Goe) prodatih u skoro 400 miliona primjeraka, a koja je postala i ikona među američkim igračkama.

Mičel Pejdž (Mitchell Paige), jedan od samo nekoliko stotina dobitnika najvišeg nacionalnog odlikovanja SAD - Medalje časti, sva priznanja i ratnu zaostavštinu ostavio je Eldred Muzeju Drugog svjetskog rata, čiji kustos Kajl Dan za Tanjug precizira da su Pejdža, koji se rodio kao Mihajlo Pejić 31. avgusta 1918. roditelji, doseljenici iz Hercegovine, odgajali u skladu sa srpskim korijenima i tradicijom ne zaboravljajući ni da mu usade osećaj patriotizma prema SAD.

Na sajtu Stejt departmenta posvećenog veteranima navedeno je čak da je majka brata i njega odgajala tako što ih je podsjećala na srpske korjene i junake Kosovskog boja, ali i da ih je učila da budu ponosni Amerikanci, prenosi Tanjug.

Kustos Dan dodaje da je Hazbro - čuvena američka kompanija za prizivodnju igračaka, koja je proizvodnju Dži AJ Džoa započela 1964. predložila Pejdžu 1996. godine da se po njegovom liku napravi jedna od akcionih figurica.

"Mič je u početku bio rezervisan prema ideji, jer je smatrao da bi to moglo da bude iskorišćavanje ne samo njegovog lika već i Medalje časti, ali je prihvatio kada ga je supruga Merilin ubedila da će akciona figura biti dobar način da mladi saznaju za herojstvo koje su on i njegov puk pokazali na Gvadalkanalu", rekao je kurator Dan.

Medalju časti, najviše nacionalno vojno priznanje, Pejdž je dobio za zasluge i hrabrost iskazanu na Solomonskim ostrvima oktobra 1942. kada je nakon što su 33 marinca iz njegovog mitraljeskog voda ubijena ili ranjena, u borbi sa skoro 3.000 Japanaca, uspio sam da odbrani položaj u bitkama kod Gvadalkanala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije