Svijet

Cure detalji kopnene invazije na Liban

Cure detalji kopnene invazije na Liban
Foto: Tanjug/AP | Cure detalji kopnene invazije na Liban

Izraelska vojska kaže da su se njihove snage, uključujući padobrance, komandose i oklopna vozila, "pripremale za ograničene, lokalizovane, ciljane operacije u južnom Libanu, koje su počele sinoć".

Vojnici su prošlih nekoliko sedmica trenirali u sjevernom Izraelu, kaže vojska, nakon što su planovi odobreni. Vojska je rekla da su vojnici stekli vještine i operativno iskustvo u Gazi tokom mnogo mjeseci.

"Preselili su se na sjever i sada djeluju u sjevernoj areni nakon što su izvršili potrebne prilagodbe za borbe u Libanu", rečeno je.

Libanski premijer Najib Mikati kaže da se njegova zemlja suočava s "jednom od najopasnijih faza" u svojoj istoriji. Mikati je to rekao tokom sastanka UN-a, nekoliko sati nakon što su izraelske trupe ušle u južni Liban.

Izraelska vojska ranije je rekla da je započela "ograničenu kopnenu operaciju" u južnom Libanu usmjerenu protiv Hezbolaha. Neće biti "dugoročne okupacije" Libana, rekli su izraelski funkcioneri, ali su odbili navesti vremenski okvir.

Izraelske snage izdale su upozorenje stanovnicima južnog Libana zbog "teških borbi" u tom području, rekao je portparol vojske. Avichay Adraee dodao je da Hezbolah koristi "civilno okruženje i stanovništvo kao živi štit" za pokretanje napada na izraelske snage.

"Hitno upozorenje stanovnicima južnog Libana. U južnom Libanu vode se teške borbe", objavio je na X-u. Vojska poziva stanovnike da ne premještaju svoja vozila iz sjevernog područja u južno područje rijeke Litani.

"Ovo upozorenje je na snazi ​​do daljnjeg", objavio je Adraee.

Dopisnik Sky Newsa Alex Crawford, koji se nalazi u Libanu, rekao je da bi upozorenje moglo značiti da izraelske snage namjeravaju napasti područja južno od rijeke. Rekao je da to pokriva područje od oko 850 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 20.000 stanovnika, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije