Svijet

Čamac grčke obalske straže projurio nekoliko desetina metara od turske obale

Čamac grčke obalske straže projurio nekoliko desetina metara od turske obale
Foto: Tanjug/AP/Ilustracija | Čamac grčke obalske straže projurio nekoliko desetina metara od turske obale

Čamac grčke obalske straže jurio je danas gumeni čamac na nekoliko desetina metara od turske obale, javili su lokalni mediji.

Turski sajt Bodrum Kent TV objavio je snimak za koji se navodi da prikazuje grčko plovilo kako juri gumeni čamac tipa Zodijak, za koji se smatra da je povezan sa trgovinom ljudima, u turskim teritorijalnim vodama u zalivu Akčabuk, u blizini Bodruma, na jugozapadu Turske, prenio je AP.

Gumeni čamac, u kojem je navodno bila jedna osoba, zaustavio se ispred kompleksa za odmor dok je grčki čamac naglo odustao od potjere i odjurio sa turske obale.

U saopštenju turske obalske straže se navodi da su njeni pripadnici odmah stigli na mjesto incidenta i da je utvrđeno je da su se pripadnici grčke obalske straže brzo vratili u svoje teritorijalne vode.

Dodaje se i da se potraga, koja je pokrenuta na pronalaženju osobe koja je pobegla u šumsko područje i za koju se smatra da je krijumčar migranata, nastavlja, prenosi Tanjug.

Grčka obalska straža potvrdila je da je patrolni čamac jurio krijumčarski gliser u tom području, ali nije mogla da potvrdi da se potjera nastavila u turskim vodama.

Zapadna obala Turske je redovna lansirna tačka za brodove koji prevoze izbjeglice koji pokušavaju da stignu do obližnjih grčkih ostrva.

Grčko ostrvo Kos nalazi se oko šest kilometara od mjesta gde se incident jutros dogodio.

Teritorijalne pretenzije u istočnom dijelu Sredozemnog mora i Egejskom moru čest su uzrok tenzija između Grčke i Turske, koje su u posljednjih pola veka tri puta bile blizu rata.

 Godine 2021. turski i grčki ratni brodovi su pratili jedni druge i nakratko se sudarili tokom žestokog spora oko prava na istraživanje potencijalnih energetskih rezervi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije