Svijet

CIA regrutuje nove doušnike

CIA regrutuje nove doušnike
Foto: Tanjug/AP | CIA regrutuje nove doušnike

​VAŠINGTON - Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) pokrenula je novu operaciju za regrutovanje doušnika u Kini, Iranu i Sjevernoj Koreji, navodeći da je bila uspješna u naporima da regrutuje Ruse.

CIA je na svojim nalozima na društvenim mrežama X, Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn i na takozvanom Dark webu, šifrovanim vebsajtovima koji nisu dostupni na tradicionalnim pretraživačima, objavila instrukcije na mandarinskom, farsiju i korejskom jeziku kako da se na bezbjedan način kontaktira američka obavještajna služba, objavio je Reuters.

"Naši potezi u tom kontekstu bili su uspješni u Rusiji i želimo da osiguramo da pojedinci i u drugim autoritarnim državama znaju da smo otvoreni za saradnju", rekao je portparol CIA i dodao da se Agencija prilagođava povećanoj državnoj represiji i globalnom nadzoru.

U videu na mandarinskom jeziku, na YouTubeu su objavljene samo pisane instrukcije u kojima se pojedinci savjetuju da kontaktiraju CIA preko njenog zvaničnog vebsajta, koristeći šifrovane Virtuelne privatne mreže (VPN) ili mrežu TOR.

"Vaša bezbjednost i dobrobit su naš prioritet", navodi se u instrukcijama, u kojima se od pojedinaca traže imena, lokacije i kontakt informacije koje nisu povezane sa njihovim stvarnim identitetima.

Traže se i informacije za koje bi CIA mogla da bude zainteresovana, ali se istovremeno upozorava da nije garantovano da će američka obavještajna služba odgovoriti, kao i da bi to moglo da potraje.

Kako prenosi Glas Amerike, portparol kineske ambasade Liu Pengju optužio je SAD da vode "organizovanu i sistemsku" kampanju širenja dezinformacija protiv Kine i da će svi "pokušaji da se izazove spor kineskog naroda i Komunističke stranke ili oslabe njihovi bliski odnosi biti neuspješni".

Ruska ambasada i misija Irana pri Ujedinjenim nacijama nisu odgovorili na zahtjev agencije Reuters za komentar.

CIA sve više traži izvore informacija nakon što je Kina proširila saradnju sa Rusijom i Iranom i pokušava da projektuje vojnu snagu u regionu.

Rusija, Kina, Iran i Sjeverna Koreja su u američkoj obavještajnoj zajednici poznati kao "teške mete", odnosno zemlje u čije se vlade teško infiltrirati, prenosi Danas.

SAD se, takođe, suočavaju sa iranskim sukobom sa Izraelom, nuklearnim programom Teherana i njegovim sve tiješnjim odnosima sa Rusijom, kao i sa podrškom koju pruža ekstremistima na Bliskom istoku.

Sjevernokorejski nuklearni program je još jedna američka obavještajna meta uz, kako navode američki zvaničnici, odluku Pjongjanga da Moskvu snabdijeva oružjem za rat protiv Ukrajine, što Rusija i Sjeverna Koreja demantuju.

CIA je počela da regrutuje Ruse 2022. godine, tako što je na svojim nalozima na društvenim mrežema objavila tekst na ruskom jeziku sa uputstvom kako se američka obavještajna služba može bezbjedno kontaktirati, a naredne godine je objavila i video instrukcije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije