Svijet

Budući kralj već omražen u narodu: Vilijam Okrutni, Grozni, Nemilosrdni

Budući kralj već omražen u narodu: Vilijam Okrutni, Grozni, Nemilosrdni
Foto: Twitter / Printscreen | Budući kralj već omražen u narodu: Vilijam Okrutni, Grozni, Nemilosrdni

​"Vilijam Okrutni", "Vilijam Nemilosrdni", "Vilijam Grozni", samo su neki od nadimaka koje su budućem kralju Ujedinjenog Kraljevstva, princu Vilijamu (42) posljednjih dana dodijelili svjetski mediji.

Razlog je, naravno, njegov mlađi brat, princ Hari, vojvoda od Saseksa koji je proslavio 40. rođendan. Sa bratom i njegovom suprugom Megan, Vilijam, koji trenutno nosi titulu princa od Velsa, nije progovorio gotovo četiri godine, otkako su njih dvoje odlučili da odbace sve kraljevske dužnosti i potraže sreću s druge strane Atlantika, u SAD.

Vilijam i drugi članovi kraljevske porodice zamjeraju im štošta - od intervjua do dokumentarnih serija i Harijeve biografije "Rezerva", u kojima je par nemilosrdno napadao porodicu, optužujući Vindsore za rasizam, nasilje i probleme s mentalnim zdravljem.

S obzirom na zdravstvene probleme kralja Čarlsa (75) i njegovu borbu s rakom, sigurno je da se Vilijam, mnogo ranije nego što je planirao, počeo da priprema za preuzimanje krune.

U posljednjih desetak dana nema britanskog medija koji nije pronašao nekog sagovornika "bliskog Dvoru" koji će otkriti "brutalan plan" za odbjegli vojvodski par koji je Vilijam osmislio, a sprovešće ga u djelo kada postane kralj. Kažu, kažnjavanje Harija i Megan, visoko je na listi njegovih prioriteta, odmah uz dodatno smanjenje broja članova porodice koji rade za monarhiju iliti Firmu i razne druge poteze za modernizaciju.

"Naravno da već planira šta će uraditi kada postane kralj, a sigurno je da ne vidi nikakvu budućnost za Sasekse u kraljevskoj porodici. Smatra da bi bilo jako loše dozvoliti Hariju i Megan da se vrate u porodicu. Misli da bi njih dvoje zauvijek trebalo gurnuti u neki ćošak, da ostanu negdje na samoj ivici slike", rekao je jedan povjerljivi izvor za "The Mirror".

U Vilijamovim planovima nema ni traga bilo kakvom dobrodušnom gestu, čak ni onih najsuptilnijih kakve je prema paru pokazao kralj Čarls.

"Neće biti nikakvih poziva 'preko bare', kakve je on slao" rekao je bivši zaposleni Palate. "Ustvari, smatram da je čak moguće da će Vilijam, kada postane kralj, objaviti povelju kojom se oduzimaju prinčevske titule Hariju i njegovoj djeci. Ne može da oduzme vojvodsku titulu Saseksima, za to bi morao da traži glasanje u Parlamentu pa mislim da se to neće dogoditi", rekao je.

Pratioci prilika u britanskoj kraljevskoj porodici ne mogu da se slože oko toga hoće li ili neće Vilijam pozvati brata, snaju i njihovu djecu na krunisanje.

"Uprkos svađama među braćom, uvjeren sam da će Vilijam biti dovoljno mudar da uključi svog jedinog brata, trenutno petog u naslijednom redu, u svoje krunisanje", rekao je Kristofer Andersen, stručnjak za kraljevsku porodicu, autor niza hit-knjiga o Vindsorima, među ostalima i dvije o braći: "Diana‘s Boys" o Vilijamu i Hariju i "Brothers & Wives", o prinčevima i njihovim suprugama.

"Vilijam i Čarls su zajednički odlučili da sklone Harija iz svojih života, barem za sada. Nema znakova pomirenja, a čini se i da su se svi uključeni pomirili sa situacijom. No, vidjećemo šta će se dogoditi", rekao je.

Nakon što su se braća susrela na posljednjem ispraćaju svog teče lorda Roberta Felousa 29. avgusta, mediji su pisali o tome kako neki neimenovani prijatelj princa Harija "ima plan za pomirenje". Braća su se ignorisala tokom sahrane, ali taj prijatelj, kažu, smatra kako bi to moglo da se promijeni "pod određenim uslovima".

"Plan postoji i pokazaće ga Hariju u pravom trenutku. Ta osoba vjeruje da postoji stvarna šansa da Hari jednog dana ima čak i neke kraljevske dužnosti", otkrio je za "The Express" o tom prijateljskom planu.

Ništa se slično zasad ne događa, a dugogodišnji "BBC-jev" kraljevski izveštač Majkl Kol smatra da ni neće.

"Ako je princ Hari zamišljao da će njegovo pojavljivanje na sahrani pomoći da počne da se 'topi led' među njima, bio je jako razočaran. Princ Vilijam nije ni pogledao u njegovom smjeru, potpuno ga je ignorisao", rekao je.

Kraljevskoj porodici, a i većini članova kraljevske porodice, jako idu na živce pokušaji Saseksovih da u svijetu glume neki "paralelni Dvor", susreću se s političarima i drže govore o globalnim ciljevima, a još više otkrivanje porodičnih tajni i optužbi na račun kralja, kraljice Kamile, Vilijama i princeze Kejt radi zarade.

Hari i njegova supruga Megan su od omiljenih članova kraljevske porodice postali najomraženiji, a sada je već svaki njihov potez i izjava pod ogromnom lupom i razlog za novu kritiku. Od starta Meganinog lajfstajla brenda "American Riviera Orchard" u trenutku kada Kejt objavljuje da ima rak, do najsvježijeg sumnjivog trenutka za besplatno surfovanje na talasu pažnje.

Mnogima je zasmetalo što su, nekoliko sati nakon što su Kejt i Vilijam objavili emotivni video kojim slave kraj hemoterapije i činjenicu da su Kejtini nalazi dobri i da "nema tragova bolesti", krenule najave za novi projekat iz produkcije Saseksa za Netflix, dokumentarnu seriju "Polo". To je dio njihovog između 110 i 150 miliona teškog ugovora s digitalnom platformom.

Fantastičnim tajmingom smatraju i objavu izdanja u mekom povezu "Rezerve", koja je planirana u SAD 22. novembra, a u Velikoj Britaniji 24. oktobra. Dolazak knjiga na police knjižara poklapa se s kraljevim putom na Samou i susret sa šefovima vlada zemalja Komonvelta.

Iako u SAD imaju mnogo više fanova nego u Britaniji, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa i tu pomalo padaju u drugi plan.

Ingrid Suard, urednica magazina "Majesty", smatra kako je njihov imidž u američkoj javnosti sve lošiji najprije zbog toga što oboje imaju narušen odnos s porodicom i što zarađuju na toj lošoj situaciji - ne samo Hari nego i Megan. A to se Amerikancima ne sviđa.

"Amerikancima je grozna pomisao na to da je on odbacio svoju porodicu i ne priča s bratom i nikada nije sreo Meganinog oca. Pitaju se zašto ona nije upoznala Harija s ocem, zašto ga se stidi" rekla je u razgovoru za "GBNews" i zaključila "Knjiga 'Rezerva' mu je možda donijela milione, ali je on platio jako visoku cijenu", rekla je Suard prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije