Svijet

Brod s hrvatskom zastavom nasukao se u Argentini

Brod s hrvatskom zastavom nasukao se u Argentini
Foto: Pixnio | Brod s hrvatskom zastavom nasukao se u Argentini

RAMALO - ​Brod s hrvatskom zastavom AP Revelin, u vlasništvu dubrovačke kompanije Atlantska plovidba, u subotu se nasukao u rijeci Parani zbog niskog nivoa vode čime je privremeno onemogućio promet tom drugom po dužini rijekom u Južnoj Americi, izvijestila je južnoamerička novinska agencija "MercoPress".

Plovni put bio je prekinut na 12 sati između argentinskih mjesta San Nikolas i Ramalo kada se brod za rasuti teret AP Revelin nasukao ometajući saobraćaj u oba smjera. Brod dugačak 180 metara plovio je iz Argentine nizvodno s 32.000 tona soje za Tursku. Njegovo putovanje je iz neutvrđenog razloga prekinuto gotovo u ponoć na 341.8 kilometru riječnog korita. Nasukani brod je na kraju uklonjen uz pomoć tegljača.

AP Revelin ima gaz od 9.54 metra, iznad maksimuma od 8.88 metara koji je ove godine postavila Argentinska pomorska prefektura (PNA) s obzirom na hidrološku situaciju rijeke Parana. Nizak vodostaj i dalje utiče na plovidbu po rijeci pa najmanje pet drugih brodova s ​​gazom od 10 metara još uvijek ne može ploviti tim vodama.

Parana se sa pritokama proteže na 4.000 kilometara kroz Argentinu, Paragvaj i Brazil.

"S obzirom na niske količine padavina u slivu rijeke Parana u Brazilu, nekoliko brodova ne može napustiti luke jer rijeka i dalje opada. Brodovi ne mogu isploviti zbog rizika od nasukavanja" izvijestile su lokalne vlasti.

Portparola Atlantske plovidbe, Sanja Putica, nije odgovorila na upit. Brod AP Revelin, izgrađen 2016. u Kini, doći će 30. septembra na odredište u tursku luku Iskenderun, pisalo je u srijedu na internet stranici kompanije.

Inženjer Huan Borus, član argentinskog Nacionalnog Instituta za vodu (INA), rekao je za argentinsku radio stanicu "Aire de Santa Fe" da situacija podsjeća na 2020. i 2021. godinu kada je zbog niskog vodostaja plovidba velikih brodova bila onemogućena.

"Nivo vode je izuzetno nizak i prema vremenskoj prognozi takva će i ostati" rekao je Borus. Izgledi do 30. novembra nisu povoljni jer se očekuje manjak padavina, prenose "24Sata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije