Svijet

Britanski premijer vratio novac u vrijednosti poklona koje dobijao od donatora

Britanski premijer vratio novac u vrijednosti poklona koje dobijao od donatora
Foto: Tanjug/AP | Britanski premijer vratio novac u vrijednosti poklona koje dobijao od donatora

Britanski premijer Kir Starmer vratio je poklone u vrijednosti od više hiljada funti koje je dobio od bogatih donatora, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

Samo nekoliko mjeseci nakon što su Starmer i njegova Laburistička partija došli na vlast, on i neki od njegovih najviših ministara našli su se na udaru kritika zbog prihvatanja donacija za plaćanje odjeće, održavanje zabava, posećivanja koncerata i putovanja u inostranstvo, prenosi Rojters.

Iz Starmerovog kabineta je saopšteno da je premijer, prije objavljivanja novog kodeksa za donacije, vratio više od 6.000 funti (7.200 evra), sumu koja je jednaka vrijednosti poklona koje je primio.

"Sada ćemo uvijesti nova pravila za donacije, jer su se političari do sada oslanjali na svoju ličnu procjenu od slučaja do slučaja. Zato sam donio odluku da je, dok se ne uvedu ta nova pravila, za mene ispravno da izvršim isplate (u budžet) u vrijednosti primljenih poklona", rekao je Starmer na konferenciji za novinare tokom posjete Briselu, prenosi Tanjug.

Šest hiljada funti koje je uplatio Starmer pokriće troškove šest karata za koncert američke zvezde Tejlor Svift, četiri karte za trke konja i ugovor o iznajmljivanju odjeće od skupog modnog dizajnera.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije