Svijet

Britanska vlada pozvala ruskog ambasadora na razgovor zbog incidenta

Britanska vlada pozvala ruskog ambasadora na razgovor zbog incidenta
Foto: Pixnio | Britanska vlada pozvala ruskog ambasadora na razgovor zbog incidenta

Britanska vlada saopštila je danas da je pozvala ruskog ambasadora na razgovor, nakon što je ruska služba bezbjednosti FSB prošle nedjelje oduzela akreditacije šestorici britanskih diplomata u Moskvi zbog sumnje na špijunažu.

Vlada u Londonu je negirala navode Moskve i opisala te optužbe, koje su uključivala i tvrdnje o osoblju britanskog Ministarstva spoljnih poslova, kao “do sada neviđenu i neosnovanu javnu kampanju agresije”, prenosi Rojters.

Prošle nedjelje, FSB je saopštio da su neimenovanim britanskim diplomatama oduzete akreditacije, jer su njihove aktivnosti ugrozile bezbjednost Rusije, prenosi Tanjug.

"Na osnovu dokumenata koje je dostavio ruski FSB, kao odgovor na brojne neprijateljske poteze Londona, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ukinulo je akreditaciju šestorici zaposlenih u političkom odjeljenju britanske ambasade u Moskvi u čijim su akcijama otkriveni znaci obavještajnog i subverzivnog rada", navedeno je u saopštenju FSB.

Obavještajna služba je upozorila da će ubuduće, "ako se slične akcije otkriju među zaposlenima britanske diplomatske misije, ruski FSB zahtevati prevremeni prekid njihovih službenih putovanja u Rusiji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije