Svijet

Britanska vlada misli da zna kako su se proširili nemiri

Britanska vlada misli da zna kako su se proširili nemiri
Foto: Twitter / Printscreen | Britanska vlada misli da zna kako su se proširili nemiri

​LONDON - Britanske vlasti vjeruju kako su društvene mreže odigrale važnu ulogu u raspirivanju pobune protiv useljenika koja je zahvatila gradove širom Velike Britanije. Stoga je najavljeno da će učesnici izgreda, ali i oni za koje se procijeni da su svojim online djelovanje podstakli pobunu, biti kažnjeni.

Juče je 28-godišnjak iz Lidsa, grada u sjevernoj Engleskoj, optužen za korištenje "prijetećih riječi ili ponašanja s namjerom raspirivanja rasne mržnje" na internetu. Optužbe su se odnosile na objave na Facebooku. 

Protestanti su posljednjih dana oštećivali javne zgrade, palili automobile i gađali policajce ciglama. Takođe su zapalili dva hotela Holiday Inn u sjevernoj i centralnoj Engleskoj u kojima su navodno smješteni tražitelji azila. Stotine izgrednika su uhapšeni tokom posljednjih dana. 

Nemiri su izbili nakon što su desničarske grupe na društvenim mrežama objavile kako je muslimanski tražilac azila odgovoran za strašan napad nožem u kojem su ubijene tri djevojčice. Navedena informacija izazvala je bijes usmjeren prema migrantima. 

Prema Institutu za strateški dijalog, lažno ime tražitelja azila koji je navodno izvršio zločin u roku od jednog dana spomenuto je 30.000 puta na Twitteru.

"Lažno ime pripisano napadaču kružilo je organski, ali je takođe bilo preporučeno korisnicima zbog platformskih algoritama. Platforme su stoga proširile dezinformacije korisnicima koji inače ne bi bili izloženi, čak i nakon što je policija potvrdila da je ime lažno", stoji u saopštenju gore navedenog think tanka.

Prema britanskoj vladi, botovi su možda pojačali širenje lažnih informacija. Vlasti su u konačnici potvrdile kako je počinilac 17-godišnji Axel Rudakubana, mladić rođen u Kardifu od roditelja koji su porijeklom iz Ruande. Iako društvene mreže imaju interne politike koje zabranjuju govor mržnje i podsticanje na nasilje, dugo su se suprotstavljale njihovoj implementaciji. 

"Problem je oduvijek bilo sprovođenje. Posebno u vremenima krize i sukoba, kada postoji ogromna količina sadržaja, u kojoj se tački njihovi ionako krhki sistemi za moderiranje sadržaja raspadaju", kazala je Izabel Frances-Rajt, zaposlenica Instituta za strateški dijalog. 

Za promovisanje zapaljivog sadržaja optužuje se i američkog multimilijardera Ilona Maska. Izvršni direktor Tesle i vlasnik Twittera poručio je kako je "građanski rat neizbježan" u Velikoj Britaniji, odgovarajući na objavu u kojoj se za nasilne nemire okrivljuju učinci "masovne migracije i otvorenih granica".

Mask je nakon preuzimanja X-a ublažio pravila moderiranja sadržaja i vratio nekoliko prethodno blokiranih računa, piše "CNN". Tako je vraćen i račun Tomija Robinsona, britanskog desničara koji je objavio niz postova u kojima poziva na proteste.

Britanska vlada je ove sedmice obećala da će procesuirati "online kriminal" i natjerati društvene mreže da preduzmu mjere protiv širenja lažnih informacija. "Društvene mreže stavile su raketne pojačivače pod ne samo dezinformacije nego i podsticanje nasilja", kazala je britanska ministarka unutrašnjih poslova, Ivet Kuper.

"To je potpuna sramota i ne možemo ovako nastaviti", dodala je u intervjuu za "BBC Radio 5 Live", najavivši da će policija progoniti online kriminal, kao i offline kriminal. Britanski premijer Sir Keir Starmer je tokom ovosedmične sjednice vlade naglasio kako će oni koji su uključeni u nerede - fizički ili online - "osjetiti punu snagu zakona i biti podvrgnuti brzoj pravdi".

Peter Kajl, ministar nauka i tehnologije, naveo je da je u razgovorima s vlasnicima društvenih mreža jasno dao do znanja njihovu odgovornost da pomognu "zaustaviti širenje dezinformacija i huškanja punih mržnje". Nije jasno ima li britanska vlada alate za pozivanje društvenih mreža na odgovornost za njihovu ulogu u neredima.

Zakon o online sigurnosti u Velikoj Britaniji, usvojen prošle godine, stvara nove obaveze za društvene mreže, uključujući obavezu uklanjanja nezakonitog sadržaja kada se pojavi. Ali zakon još nije stupio na snagu jer s Ofcom, regulator zadužen za njegovo pridržavanje, još uvijek savjetuje o kodeksima prakse i smjernicama.

Ofcom je saopštio kako je borba protiv ilegalnog sadržaja na internetu "glavni prioritet". Nadzorno tijelo očekuje da će prvi set obaveza prema novom zakonu, u vezi s nezakonitim sadržajem, stupiti na snagu "otprilike od kraja ove godine". Nakon što zakon stupi na snagu, Ofcom će moći kazniti kompanije do 10 odsto njihovih globalnih prihoda, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije