Svijet

Borelj zatražio da se omogući rad UNRVA

Borelj zatražio da se omogući rad UNRVA
Foto: Tanjug/AP | Borelj zatražio da se omogući rad UNRVA

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je Izrael da obezbijedi da Agencija UN za palestinske izbjeglice /UNRVA/ može da nastavi sa radom, ukazujući na nacrt zakona koji bi mogao da omete njeno funkcionisanje.

"EU izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nacrta zakona o UNRVA o kojem se trenutno raspravlja u izraelskom parlamentu", objavio je Borelj na društvenoj mreži "Iks".

On je dodao da Unija dijeli zabrinutost generalnog sekretara UN Antonija Guteresa "da bi ovaj nacrt zakona, ako bude usvojen, mogao da ima katastrofalne posljedice, sprečavajući agenciju UN da nastavi da pruža usluge i zaštitu palestinskim izbjeglicama na okupiranoj Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalimu i Gazi", prenosi Srna.

Izraelski parlament navodno planira da usvoji zakon prema kojem će UNRVA biti klasifikovana kao teroristička organizacija i njen rad će biti zabranjen na teritoriji Izraela. Prijedlog zakona bi uskoro mogao da bude usvojen.

Izrael optužuje ovu humanitarnu organizaciju da je u Pojasu Gaze infiltrirana od islamističke grupe Hamas, a tvrdi i da je nekoliko zaposlenih u organizaciji bilo umiješano u napade 7. oktobra.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije