Svijet

Bočica parfema ostavljena u parku bila puna nervnog otrova novičok

Bočica parfema ostavljena u parku bila puna nervnog otrova novičok
Foto: Wikipedia | Bočica parfema ostavljena u parku, bila puna nervnog otrova novičok

Bočica parfema s otrovom novičok, koji djeluje na nervni sistem i kojim je otrovana Don Sturges u Velikoj Britaniji 2018. godine, sadržavala je "dovoljno otrova da ubije hiljade ljudi", prenosi The Mirror.

U ponedjeljak je pokrenuta istraga o njenoj smrti i po prvi put su otkrivene snimke nadzornih kamera koje prikazuju bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju dok šetaju Salsberijem, nedugo nakon što su bili izloženi otrovu.

Sat vremena nakon što je Sergej dotakao kvaku na kojoj je bio novičok, snimljen je kako se drži za glavu dok izlazi iz kafića, ali je preživio, kao i njegova ćerka. Vjeruje se da su ga pokušali ubiti članovi ruske vojne obavještajne jedinice. Četiri mjeseca kasnije, Don Sturges je došla u kontakt s otrovom jer je bio ostavljen u bočici parfema u Viltširu.

Bočicu je dobila od tadašnjeg momka, Čarlija Roulija, koji je takođe preživio, ali Don nije. Izdana je međunarodna potjernica za trojicom Rusa za koje vlasti vjeruju da su bili umiješani u napade. Dvojica osumnjičenih su u intervjuu za ruske medije izjavili da su kratko bili u Velikoj Britaniji kako bi posjetili katedralu u Salsberiju.

Bivši špijun Skripalj neće svjedočiti u istrazi zbog straha za svoju sigurnost, iako je porodica Sturges na preliminarnom saslušanju zahtijevala njegov iskaz. Advokati porodice su rekli da je Sturges živjela život “potpuno daleko od svijeta politike i međunarodnih odnosa”, ističući da je nevina žrtva koja je nesvjesno nanijela otrov na svoju kožu.

Dokazi sugerišu da je ova bočica, koja je sadržavala dovoljno otrova da ubije hiljade ljudi, ranije morala biti ostavljena negdje na javnom mjestu, stvarajući rizik da će je neko pronaći i odnijeti kući. Oni koji su odbacili bočicu postupili su s grotesknim zanemarivanjem ljudskih života – tvrde advokati porodice Sturges, piše The Mirror, prenosi Jutarnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije