Svijet

Blinken tvrdi da Izrael treba "kapitalizovati" ubistvo lidera Hamasa

Blinken tvrdi da Izrael treba "kapitalizovati" ubistvo lidera Hamasa
Foto: Tanjug / AP | Blinken tvrdi da Izrael treba "kapitalizovati" ubistvo lidera Hamasa

​JERUSALIM - Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Izrael da "kapitalizuje" ubistvo lidera Hamasa, Jahja Sinvara kako bi se osigurala dugoročna sigurnost za Izraelce i Palestince, navodi se u saopštenju Stejt Departmenta.

Blinken je to rekao tokom sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu. 

"Američki državni sekretar naglasio je potrebu da se iskoristi izraelska uspješna akcija koja je ubila Jahja Sinvara kako bi se osiguralo oslobađanje svih talaca i okončao sukob u Gazi na način koji pruža trajnu sigurnost i Izraelcima i Palestincima", rekao je portparol Stejt Departmenta Metju Miler u izjavi.

Istakao je da su Blinken i Netanjahu "razgovarali o važnosti zacrtavanja novog puta u postkonfliktnom periodu koji će omogućiti Palestincima da ponovo izgrade svoje živote i omogućiti upravljanje, sigurnost i obnovu Gaze".

Miler je takođe rekao da je Blinken naglasio potrebu da Izrael preduzme dalje korake kako bi povećao dostavu humanitarne pomoći u Pojas Gaze i osigurao da pomoć stigne do civila u cijeloj enklavi.

Dvojica zvaničnika takođe su razgovarala o Libanu i naporima da se postigne diplomatsko rješenje duž izraelsko-libanske granice.

"Raspravljalo se o potrebi odvraćanja dalje regionalne agresije Irana i njegovih saveznika, uključujući stalne napore Sjedinjenih Američkih Država i partnera. Državni sekretar ponovo je potvrdio predanost Sjedinjenih Država sigurnosti Izraela", stoji u saopštenju, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije