Svijet

Blinken: Spriječiti vojnu saradnju Rusije sa Sjevernom Korejom i Iranom

Blinken: Spriječiti vojnu saradnju Rusije sa Sjevernom Korejom i Iranom
Foto: Tanjug/AP | Blinken: Spriječiti vojnu saradnju Rusije sa Sjevernom Korejom i Iranom

Američki državni sekretar Entoni Blinken naglasio je potrebu za međunarodnim naporima protiv vojne saradnje Rusije sa Sjevernom Korejom i Iranom, navodeći da to pomaže Moskvi da, kako je rekao, "sprovodi masakr" u Ukrajini, što bi moglo da ugrozi globalnu bezbjednost.

Blinken je ovo izjavio u Njujorku na sastanku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Ukrajini, kojem su prisustvovali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, ministar spoljnih poslova Južne Koreje Čo Te-jul i drugi visoki zvaničnici, prenosi agencija Jonhap.

"Podrška iz Teherana i Pjongjanga pomaže Putinu da sprovodi masakr i širi patnju i propast nevinoj ukrajinskoj djeci, ženama i muškarcima, da ruši ukrajinske stambene zgrade, silose za žito i luke, devastira ukrajinske elektrane, grijne i gasne objekte i to upravo sada kada postaje hladnije", rekao je Blinken.

Prema njegovim riječima, to pogoršava prijetnje miru i bezbjednosti ne samo u Evropi, već i u Indopacifiku, na Bliskom istoku i širom svijeta, prenosi Tanjug.

Blinken smatra da, dok Pjongjang povećava svoju vojnu podršku Rusiji, ruski predsjednik Vladimir Putin uzvraća raznim pogodnostima, uključujući ruski veto na rad UN panela za praćenje sankcija i navodnu pomoć ruskih banaka Severnoj Koreji, s ciljem da Pjongjang izbjegne efekte sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije