Svijet

Bjeloruskoj delegaciji odbijen ulazak u Rumuniju

Bjeloruskoj delegaciji odbijen ulazak u Rumuniju
Foto: Pixabay | Bjeloruskoj delegaciji odbijen ulazak u Rumuniju

MINSK - Delegacija Narodne skupštine Belorusije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (PS OEBS) spriječena je da učestvuje na 31. sjednici ove organizacije, saopštila je danas pres služba Predstavničkog doma Narodne skupštine Belorusije.

Bjeloruski poslanici su izrazili ogorčenje zbog toga što je rumunska vlada namjerno ometala učešće delegacije bjeloruskog parlamenta na sjednici Parlamentarne skupštine OEBS-a i odbila ulazak delegaciji u tu zemlju, prenijela je agencija BelTA. 

"Rumunska vlada je donijela ovu odluku suprotno svim osnovnim opredeljenjima i principima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Republika Belorusija aktivno učestvuje u radu Parlamentarne skupštine OEBS-a. Naša zemlja je 2017. godine uspješno bila domaćin 26. godišnjeg zasedanja PS OEBS-a", navedeno je u saopštenju. 

Dodaje se i da je tom prilikom Bjelorusija omogućila što povoljnije uslove za rad stranih poslanika, koji su predstavljali 55 država članica.

Bjeloruski poslanici naveli su da bi Parlamentarna skupština OEBS-a trebalo da bude platforma za otvoren, inkluzivan dijalog, što je posebno dragocjeno u uslovima trenutnog zaoštravanja konfrontacije u spoljnoj politici.

"Nedopuštanje delegaciji bjeloruskog parlamenta da učestvuje na sjednici Parlamentarne skupštine OEBS-a u Bukureštu je primjer očigledne pristrasnosti i diskriminacije", navedeno je u saopštenju bjeloruskog parlamenta. 

Poslanici su dodali da pristup koji punopravnim članovima uskraćuje mogućnost da iznesu svoje nacionalne stavove, potkopava međunarodni autoritet i temelje same organizacije. 

Oni su takođe naveli da zbog odbijanja zemlje domaćina da odobri ulazak bjeloruskoj delegaciji, Bjelorusija neće priznati odluke koje bi mogle biti donijete na sjednici u vezi sa ovom državom. 

"Kao i do sada, Bjelorusija u potpunosti podržava napore u cilju očuvanja dijaloga između država članica OEBS-a i iznalaženja političkih rješenja zarad jačanja naše zajedničke bezbjednosti", navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije