Svijet

Bivši njemački predsjednik uporedio Trampa s Hitlerom

Bivši njemački predsjednik uporedio Trampa s Hitlerom
Foto: Screenshot / focus.de | Bivši njemački predsjednik uporedio Trampa s Hitlerom

BERLIN – Bivši njemački predsjednik Joahim Gauk govorio je u utorak naveče na ZDF-u o Donaldu Trampu i njegovom učinku na američki narod - i u jednom trenutku ga uporedio s Adolfom Hitlerom.

Kako navodi njemački magazin Fokus, u emisiji "Markus Lanz", Gauk je govorio o Trampovoj komunikaciji i "talentu medijskog prisustva", koji bi mogao zavesti cijelu zemlju. Gauk je identifikovao nekoliko misterija koje okružuju bivšeg američkog predsjednika:

"On ima posebnu sposobnost da koristi svoj imidž kako bi se dopao određenom segmentu biračkog tijela. Oni u njemu vide nešto što mi je gotovo neobjašnjivo, da se ovaj tip sa samog vrha - finansijski gledano, predstavlja kao spasilac siromašnih i obespravljenih i da mu vjeruju u toj mjeri da su čak i hrišćani suštinski zainteresovani za takav stil života, sve su mi to misterije", objasnio je bivši savezni predsjednik.

Međutim, on kaže da Tramp ima dar za komunikaciju koji je efikasan, potpuno nezavisan od toga za šta je osoba dobra, kakva je.

"Sjetite se njemačke istorije. Imamo jednog tipa, Nijemci su ga zvali firerom, a on je imao dar medijskog prisustva koji je imao nevjerovatan uticaj i zavodljive efekte, ne tako da se čitava jedna država vodi, već zavodi. Jednostavno kroz talenat ili dar na neki način da se jedan dio populacije prepoznao u tome. Da bude tu i pošalje signal: 'Ja to mogu'", rekao je Gauk.

Gauk je razgovarao i o bivšem kancelaru Gerhardu Šrederu sa Markusom Lancom, koji je u predizbornoj kampanji takođe uspio da postane vodeća ličnost stranke i političke orijentacije. Gauk, ipak, nije želio da poredi Šredera sa Trampom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije