Svijet

Bivši agent CIA špijunirao za Kinu

Bivši agent CIA špijunirao za Kinu
Foto: Tanjug/AP | Bivši agent CIA špijunirao za Kinu

HONOLULU - Sud na Havajima osudio je bivšeg agenta CIA Aleksandera Juk Čing Maa na 10 godina zatvora i pet godina uslovne slobode zbog špijunaže u korist Kine, prenio je BBC.

Juk Čing Ma je uhapšen 2020. godine, nakon što je prikrivenom FBI agentu priznao da je odaje povherljive američke informacije Kini u zamjenu za novac.

Ma, naturalizovani američki državljanin rođen u Hong Kongu, radio je za CIA od 1982. do 1989, nakon čega je karijeru nastavio u FBI. 

Dio njegovog sporazuma o izjašnjavanju o krivici navodi da mora da sarađuje sa tužiocima "do kraja svog života, uključujući i podnošenje izvještaja američkih vladinih agencija".

Sporazum o priznanju krivice zahtijeva od njega da se podvrgne poligrafskom testiranju tokom tih razgovora, navodi AP, prenosi RTS.

Na ročištu za izricanje kazne, advokati američke vlade rekli su sudu da je on sarađivao sa vlastima i da je već učestvovao u "više intervjua sa vladinim agentima".

Zvaničnici navode da je Ma sarađivao sa rođakom, koji je takođe bio agent CIA, na odavanju tajni obavještajnim službenicima zaposlenih u Šangajskom birou državne bezbjednosti.

Jedan sastanak sa kineskim obavještajcima u Hong Kongu je snimljen i prikazuje Maa kako broji 50.000 dolara u gotovini za tajne koje je podijelio sa njima, kazali su federalni tužioci.

Dok je živio na Havajima 2004. godine, Ma se zaposlio u kancelariji FBI u Honoluluu kao lingvista. FBI, koji je već bio upoznat sa njegovim špijunskim aktivnostima, unajmio je Maa kao dio akcije da nadgleda i istraži njegove aktivnosti i kontakte.

Kako prenosi AP, neimenovani saradnik je bio njegov brat, koji je preminuo prije početka krivičnog procesa protiv njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije