Svijet

Bijela kuća kritikovala Trampa zbog izjave o Jevrejima

Bijela kuća kritikovala Trampa zbog izjave o Jevrejima
Foto: Pixinio | Bijela kuća kritikovala Trampa zbog izjave o Jevrejima

VAŠINGTON - Bijela kuća je kritikovala danas bivšeg predsjednika SAD i kandidata republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donalda Trampa nakon što je dva puta izjavio da će Jevreji u Americi biti vodeći uzrok njegovog gubitka na izborima ako više njih ne glasa za njega u novembru.

"Gnusno je prodavati opasne fraze ili postati žrtveni jarac u bilo kom trenutku, a kamoli sada, kada svi lideri imaju obavezu da se bore protiv tragičnog porasta antisemitizma širom svijeta", rekao je portparol Bijele kuće Endrju Bejts za Tajms of Izrael.

 

On je istakao da je "rasparčavanje zemlje i sukobljavanje zajednica jedne protiv druge zbog sićušnosti, straha i sebičnosti, suprotno onome što američki narod zaslužuje".

"Predsjednik (SAD Džozef) Džo Bajden, potpredsjednica Kamala Haris i cijela administracija zajedno obezbjeđuju da mržnja nema sigurnu luku i sprovode prvu dosad nacionalnu strategiju za borbu protiv antisemitizma", kazao je Bejts.

Tramp je izjavio na događaju u Vašingtonu koji je imao za cilj borbu protiv antisemitizma da će, ako izgubi u novembru, "Jevreji izgubiti puno toga".

"To nema smisla", rekao je Tramp o Jevrejima koji glasaju za potpredsjednicu SAD i kandidatkinju demokrata Kamalu Haris, prenio je Politiko.

Tramp je kazao da svakom Jevreju koji glasa za nju treba pregledati glavu.

"Teško mi je da povjerujem, mislim da je dio toga navika", istakao je on, prenosi Tanjug.

Tramp je rekao da bi za njega trebalo da glasa 100 odsto jevrejskih birača.

On je naveo da će se, ako ne pobijedi na izborima, "dogoditi mnogo loših stvari" i upozorio da će Izrael biti "iskorijenjen".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije