Svijet

Bez procijene ekološke štete nastale ekspolozijom gasovoda

Bez procijene ekološke štete nastale ekspolozijom gasovoda
Foto: Freepik/Ilustracija | Bez procijene ekološke štete nastale ekspolozijom gasovoda

BERLIN - Savezno ministarstvo za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbjednost Njemačke nije u mogućnosti da procijeni štetu pričinjenu životnoj sredini usljed detonacija gasovoda "Sjeverni tok", rekla je državni sekretar u Ministarstvu Betina Hofman poslanicima Bundestaga.

"Nemoguće je procijeniti ekološku štetu od detonacije gasovoda 'Sjevernog toka' ", rekla je ona, dodajući da je mnogo metana izbačeno u vodu.

Ona je podsjetila da su oštećeni gasovodi "Sjevernog toka" u ekskluzivnim ekonomskim zonama Danske i Švedske i da su te zemlje formalno odgovorne za procjenu štete.

"Nismo upoznati o šteti po morsko okruženje van oštećenih pojaseva. Koliko je obaviještena njemačka vlada, negativni efekti detonacije bili su lokalni i beznačajni za Baltičko more uopšte", rekla je ona.

Kada je jedan poslanik upitao da li je šteta zaista neznatna, ona je rekla da oni nemaju informacije o šteti, jer nije bilo uviđaja na licu mjesta.

"Naravno, razmijenili smo informacije o šteti, ali mi nismo uključeni u stalnu razmjenu informacija o posljedicama po okolinu sa ove dvije države", rekla je ona.

Ona je priznala da je dosta metana izbačeno u vodu, ali to, prema njenom mišljenju, nije nanijelo dugoročnu štetu životnoj sredini.

Ogromna šteta na gasovodima "Sjeverni tok" pričinjena je 26. septembra 2022. godine.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da Moskva ne sumnja da je detonacija gasovoda izvedena uz podršku SAD, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije