Svijet

Banka dala otkaz zaposlenima jer su se vjenčali

Banka dala otkaz zaposlenima jer su se vjenčali
Foto: Pexels/ Jeremy Wong | Banka dala otkaz zaposlenima jer su se vjenčali

Vatikanska banka je navodno dala otkaz muškarcu i ženi koji su se oglušili o zabranu braka između zaposlenih, na način da im je ponuđeno 30 dana da odluče ko će od njih dati otkaz, da bi onaj drugi mogao da zadrži posao.

Kako je objavio Gardijan, mladi par koji su italijanski mediji prozvali "Romeo i Julija", vjenčao se u avgustu, vjerujući da će biti pošteđeni drakonskog pravila zabrane vjenčavanja između zaposlenih, čija je primena trebala da počne u septembru.

Niko od mladenaca nije htio da da otkaz, tako da su oboje otpušteni nakon isteka roka u utorak, javio je Il Mesađero, prenosi Tanjug.

Banka Vatikana, koja je potrošila veći dio prethodnih deset godina čisteći knjige i reputaciju nakon više skandala, najavila je primjenu tog pravila početkom juna.

Ta politika, čija je namjena bila prevencija nepotizma, bila je duže vrijeme u pripremi, ali je navodno počelo njeno sprovođenje nakon što je poslednji preostali supružnik bračnog para koji je radio u banci otišao u penziju.

Pravilo, koje takođe zabranjuje članovima osoblja da se vjenčavaju za zaposlenog i u nekoj drugoj instituciji Vatikana, javno je objavljeno nakon što su ogorčeni zaposleni mladenci podijelili detalje o svom otkazu sa italijanskom štampom.

Pravdajući svoju politiku, baka je u saopštenju u septembru navela da je namjera bila da se "osigura jednak tretman", kao i da je pravilo "od suštinskog značaja za sprečavanje neizbježnih sukoba interesa profesionalne vrste između potencijalnih supružnika", kao i mogućih sumnji među klijentima i široj javnosti u vezi menadžmenta u kome su zaposleni porodično povezani.

Mladenci koji su dobili otkaz u Vatikanskoj banci obratili su se prošlog mjeseca papi Franji, koji je odobrio to pravilo, opisujući "nepravednu" situaciju u dugačkom pismu, kako je prenio Il Mesađero.

List je prenio i da je bračni par najavio da postoji mogućnost da se obrate i sudu u Vatikanu.

Portparol Vatikanske banke nije bio dostupan za komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije