Svijet

Bajden i Harisova pritišću Netanjahua da sklopi mir s Hamasom

Bajden i Harisova pritišću Netanjahua da sklopi mir s Hamasom
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Bajden i Harisova pritišću Netanjahua da sklopi mir s Hamasom

VAŠINGTON – Džo Bajden, američki predsjednik i njegova potencijalna nasljednica na toj poziciji, Kamala Haris, izvršili su veliki pritisak na Benjamina Netanjahua, premijera Izraela koji se nalazi u posjeti Americi, da pristane na sporazum s Hamasom o prekidu vatre koji bi doveo do povlačenja izraelske vojske iz enklave i vraćanje kontrole nad tim područjem Palestincima.

Odnosi između Bajdena i Netanjahua zahladili su nakon što je izraelski premijer u nekoliko navrata odbio da prekine neprijateljstva. Bajden i Haris, čiji glasači žele da se što prije uspostavi mir u Gazi, nalaze se pod pritiskom da što prije postignu dogovor, što bi cementiralo Bajdenovo nasljeđe i pomoglo pobijedi Harisove na predsjedničkim izborima u novembru. S druge strane, Netanjahu je suočen s korupcijskim aferama u Izraelu i potrebna mu je podrška izraelske ekstremne desnice koji s njim čine vlast koja želi totalno uništenje Hamasa. Oni prijete da će srušiti Netanjahuvljevu vladu što bi gotovo sigurno značilo da se on mora suočiti s sudskim postupkom. Netanjahu se nada da će uspjeti odgoditi primirje do perioda nakon američkih izbora, jer se nada da bi Donald Tramp, ako bi pobijedio, bio znatno nakloniji njegovom rješenju sukoba u Gazi, koji isključuje popuštanje Hamasu i stavljanje u izgled Palestincima dobijanje vlastite države. Međutim, ako bi Netajnahu ignorisao pritisak Bajdena i Harisove, mogao bi se naći u problemu ako demokrate zadrže Bijelu kuću.

Nakon susreta s Netanjahuom, Harisova je održala pres konferenciju na kojoj je prvo potvrdila podršku Bajdenove administracije Izraelu, osudila teroristički napad Hamasa na Izrael kada je poginulo oko 1,2 hiljada izraelskih civila i turista među kojima su i američki državljani i obećala da će se založiti za oslobađanje talaca. Istovremeno, rekla je da je neprihvatljivo stanje humanitarne katastrofe u Gazi stradanje velikog broja palestinskih civila.

"Izrael ima pravo da se brani, ali važan je način na koji to čini. Ono što se dogodilo u Gazi u proteklih devet mjeseci je poražavajuće. Slike mrtve djece i očajnih gladnih ljudi koji bježe u sigurnost, ponekad raseljeni po drugi, treći ili četvrti put. Ne možemo skrenuti pogled od ovih tragedija. Ne možemo sebi dozvoliti da otupimo na patnju. Neću ćutati", rekla je Harisova. 

CNN ističe da komentari Harisove pružaju do sada najjasniji stav o potrebi da se uz podršku Izraelu naglasi i potreba rješenja palestinskog pitanja, na način da Palestinci mogu ostvariti pravo na slobodu, dostojanstvo i samoopredjeljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije