Svijet

Bajden blizu odluke da dozvoli američkim ugovaračima da idu u Ukrajinu

Bajden blizu odluke da dozvoli američkim ugovaračima da idu u Ukrajinu
Foto: Tanjug/AP | Bajden blizu odluke da dozvoli američkim ugovaračima da idu u Ukrajinu

VAŠINGTON – Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena uskoro bi mogla da dozvoli američkim državljanima i kompanijama da zaključe ugovore s državom kako bi mogli da idu u Ukrajinu da bi pomogli vojsci te zemlje u održavanju i popravljanju sistema naoružanja koje su dale SAD, izjavila su za CNN četiri američka zvaničnika upućena u ovu problematiku.

Promjena bi označila još jedan značajan pomak u politici Bajdenove administracije prema Ukrajini, jer SAD traže načine da ukrajinskoj vojsci omoguće prednost u odnosu na Rusiju.

Zvaničnici administracije još uvijek rade na ovoj politici koja još uvijek nije dobila konačno odobrenje predsjednika Bajdena, rekli su zvaničnici. Oni su rekli da Amerika neće slati regularne trupe u Ukrajinu, već da se to odnosi samo na vojnike i kompanije po ugovoru, koji nisu dio zvaničnih vojnih snaga. 

Nakon odobrenja, promjena će vjerovatno biti usvojena ove godine, rekli su zvaničnici, i omogućiće Pentagonu da obezbijedi ugovore američkim kompanijama za rad unutar Ukrajine po prvi put od početka ruske invazije 2022. Zvaničnici su rekli da se nadaju da će to ubrzati održavanje i popravke sistema naoružanja koje koristi ukrajinska vojska.

Tokom posljednje dvije godine, Bajden je insistirao da se svi Amerikanci, a posebno američke trupe, drže daleko od ukrajinskih linija fronta. Bijela kuća je odlučna da ograniči i opasnost za Amerikance i percepciju, posebno od strane Rusije, da je američka vojska uključena u borbe tamo. Stejt Department je izričito upozorio Amerikance da ne putuju u Ukrajinu od 2022.

Izazov s kojim se Amerika suočava, kako piše CNN, je da se uništena i oštećena vojna oprema u Ukrajini mora izvlačiti iz zemlje kako bi se popravila, što je proces koji dugo traje. 

"Sadašnji i bivši zvaničnici upoznati s raspravama o raspoređivanju ugovarača u Ukrajinu naglasili su da promjena politike neće rezultirati onom vrstom ogromnog prisustva američkih ugovarača tamo koje je postojalo u Iraku i Afganistanu. Umjesto toga, vjerovatno bi to rezultiralo od nekoliko desetina do nekoliko stotina ljujdi koji rade u Ukrajini", navodi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije